Alles over zzp

Zou je het cool vinden om je eigen salaris te bepalen en je eigen werkuren te kiezen? ZZP'er zijn kan super leuk zijn, maar er zijn ook een paar dingen waar je op moet letten. We leggen je hier uit wat je moet weten als je overweegt om voor jezelf te beginnen.

Wat is een zzp'er

Een zzp'er is een zelfstandige zonder personeel. Een bedrijfje met maar 1 persoon dus. Denk bijvoorbeeld aan dj's of bijles leraar. Maar ook als je maaltijden gaat bezorgen of post gaat rondbrengen, wil het bedrijf soms dat je als zzp'er werkt. Als ZZP'er werk je niet in loondienst. Werken als zzp'er heeft voordelen en nadelen:

Voordelen:

  • Je bepaalt zelf wanneer je werkt, hoe lang je werkt en meestal ook waar je werkt.
  • Je kan onderhandelen over je loon.
  • Je kan een product verkopen, bijvoorbeeld iets dat je zelf hebt gemaakt of ontworpen.
  • Als je iets voor je eigen bedrijf koopt, bijvoorbeeld een laptop, dan hoef je daar meestal geen belasting over te betalen. Dit scheelt veel geld. Daarover lees je hier meer.

Nadelen:

  • Als je niet kunt werken (omdat je bijvoorbeeld ziek bent) dan krijg je geen geld.
  • Je krijgt geen vakantiegeld
  • Je moet iedere 3 maanden je belastingaangifte doen en btw afdragen. Dat kost even wat extra tijd. Ook vind niet iedereen dit gemakkelijk om te doen. Daarover lees je hier meer.
  • Je moet je opdrachtgevers een factuur sturen en een (eenvoudige) boekhouding bijhouden.
  • Je bent niet altijd zeker van een inkomen. Je inkomen kan elke maand anders zijn.

Onderzoek of ondernemerschap bij jou past

Voordat je zzp'er wordt, is het belangrijk om te ontdekken of dit bij jou past. Het is bijvoorbeeld handig als je goed bent in onderhandelen en contacten leggen. Je kunt je vaardigheden testen met de KVK Krachtmeting. Denk ook na over welk soort werk je wilt doen.

via GIPHY

Beginnen

Je kan niet zomaar beginnen als zelfstandige. Je moet jezelf eerst inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dat is een groot register waar alle bedrijven in Nederland in staan. Inschrijven kost ongeveer 50 euro. Het leukste aan je eigen bedrijf starten, is dat je een eigen bedrijfsnaam mag kiezen. Van de KVK krijg je dan een KVK-nummer. Bedrijven die zaken met jou doen, hebben dat nummer nodig voor bijvoorbeeld de factuur.

Netwerken en reclame maken

Praat met andere ondernemers en leer van hun ervaringen. Vertel zoveel mogelijk mensen over je onderneming en wat je te bieden hebt.

Praat met mensen die je kent die ook ondernemer zijn, het liefst in hetzelfde werkveld. Zo leer je alles wat je moet weten en misschien word je ook nog aan wat werk geholpen.

Dat netwerken kan in het begin heel spannend zijn. Er zijn vaak verschillende plekken waar je kan netwerken. Misschien kan je netwerken bij mensen die je kent, of je kan op zoek naar netwerkborrels in de buurt. Bij zo'n borrel komen mensen samen om te netwerken. Als jij jong bent en een eigen bedrijf bent begonnen, vinden mensen dat vaak heel leuk en interessant en zullen ze graag met je in gesprek gaan!

Ook kan je reclame voor jezelf maken via sociale media of business kaartjes. Denk bij sociale media niet alleen aan Instagram of TikTok, maar ook aan LinkedIn. LinkedIn is een social media platform, gericht op werk en bedrijven.

Bepaal je uurtarief

Als je besluit om als zzp'er aan de slag te gaan, dan mag je zelf bepalen wat je uurtarief is. Maar, het is best moeilijk om het goede bedrag te kiezen. De kans is groot dat je te weinig vraagt. Je moet bedenken dat jouw ervaring en vaardigheden waardevol zijn, en die verdienen een eerlijke beloning. Gelukkig kan de KVK Rekentool je helpen om te berekenen hoeveel je per uur kunt vragen.

Dat uurtarief lijkt misschien wel hoog, maar let wel op, want als je zzp'er bent heb je vaak wel extra kosten. Hou er dus rekening mee dat wat je verdient, niet altijd je winst is. Winst heb je pas als je geld hebt verdiend, en alle kosten voor je bedrijf en belastingen hebt betaald.

De kosten: Risico's en verzekeringen

Als freelancer moet je jezelf beschermen met de juiste verzekeringen zoals tegen ziekte of juridische problemen. Op de website van zzp-Nederland lees je hier meer over.

De kosten: Pensioen regelen

Misschien vind je jezelf hier nog veel te jong voor, maar het is toch verstandig om hier in elk geval over na te denken. Omdat je je eigen baas bent, moet je zelf je pensioen regelen en een spaarpotje opbouwen voor later.

De kosten: Belastingen en financiën

Als zzp'er zijn er specifieke belastingen, zoals omzetbelasting en inkomstenbelasting. Zorg ervoor dat je deze begrijpt en op tijd betaalt. Houd zakelijke en privé-financiën gescheiden en reserveer geld voor belastingen.

Als kleine ondernemer zijn er verschillende regelingen die ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kleine ondernemersregeling.

  • Omzetbelasting: Als je jouw klanten een factuur stuurt, doe je dit inclusief de btw. Dit betekent dat de btw boven op de prijs komt die jij hebt berekend. Jij ontvangt dan de inkomsten inclusief de btw. Deze btw moet je afdragen aan de Belastingdienst. Dit doe je ieder kwartaal, dus iedere drie maanden (in april, juli, oktober en januari). Je moet 100% van de btw die je van klanten ontvangt afdragen aan de Belastingdienst. De btw die je over jouw facturen ontvangt is dus eigenlijk niet van jou.
  • Inkomstenbelasting: ook moet je weten dat je belasting moet betalen over het geld dat je verdient met je werk. Dit heet inkomstenbelasting. Hoeveel belasting je precies moet betalen, hangt af van hoeveel winst je hebt gemaakt.

Houdt zakelijk en privé gescheiden

als je voor jezelf gaat beginnen is het handig om een zakelijke rekening te openen. Hierdoor zullen jouw zakelijke uitgaven niet in de knoop komen met je privé uitgaven. Als je geld gaat lenen voor je onderneming is het belangrijk dat je goed kijkt naar de mogelijke gevolgen voor je privérekening als je problemen krijgt met terugbetalen.

Bereken je kosten

Zet al je kosten onder elkaar en vergeet dus niet je kosten voor risico's, verzekeringen, pensioen en belasting. In de meeste bank apps kan je een overzicht vinden van je jaarlijkse en maandelijkse kosten. Bereken dan hoeveel je moet verdienen (bruto) om dit netto over te houden. Dan kan je een plan maken om genoeg te verdienen.

Je bent altijd zelf verantwoordelijk

Als je eigen baas bent, ben je zelf overal verantwoordelijk voor. En alle taken komen in het begin dus bij jou terecht. Denk hierbij aan het maken van facturen en belastingaangifte doen. Tuurlijk kun je anderen om hulp vragen, maar jij blijft verantwoordelijk, ook voor fouten. Een jong iemand vertelde dat ze zich voor een specifieke baan ingeschreven als ZZP-er, dan kreeg ze meer salaris. Ze had er een dag gewerkt, 80 Euro verdiend, maar kreeg wel een belastingaanslag van 5.000 euro. De belasting heeft haar BTW aangifte geschat omdat ze deze niet had gedaan. Uiteindelijk is ze er met een boete van 180 Euro afgekomen. Ofwel, weet waar je aan begint!!

Regels veranderen

Regels voor ondernemers veranderen wel eens en voor verschillende beroepsgroepen gelden soms andere regels. Zo worden de regels in de zorg bijvoorbeeld steeds strenger. Zorg dat je goed op de hoogte blijft en controleer regelmatig of jij nog wel aan alle eisen voldoet. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de nieuwsbrief van de KVK in de gaten te houden, die krijg je automatisch als je jouw bedrijf inschrijft.

Meer info

Wil je meer informatie over waar je als zzp'er rekening mee moet houden of wat je allemaal moet regelen?

Deel jouw vragen en ervaringen op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.