Als ik later groot ben?!

Beroepen

Een beroep kiezen is erg moeilijk. Je bent jong en je wilt tandarts worden, 1 jaar later kan dit schilder zijn en 5 jaar later wil je misschien rijk worden en maakt het niet uit hoe. Kortom; het wisselt je hele leven waarschijnlijk. Er zijn veel testen die je kunt doen om erachter te komen wat je wilt worden maar het blijft lastig om te kiezen wat je wilt. En soms verandert je beroepskeuze in één minuut…

Als je over 10 jaar een bepaald beroep wilt doen moet je natuurlijk kennis hebben, dit leer je op school. Op school moet je al vroeg een keuze maken voor een bepaald profiel of sector. Maar past deze keuze bij het beroep dat je later wilt doen? Stel, je wilt graag kok worden maar je mag alleen kiezen uit de sectoren Economie en Techniek dus die richting is er niet; bespreek dan met je decaan wat nodig is om wel kok te worden! Welke stappen zet je om dichterbij jouw toekomstdroom te komen?

Bucketlist

Naast beroepen zijn er nog veel meer dingen die je later wil doen, of gedaan wilt hebben. Wil je vader/moeder worden, bungeejumpen, een wereldreis maken of kinderen krijgen; al deze dingen kun je zetten op een “bucketlist”. Het zijn allemaal wensen voor in de toekomst en het is leuk om deze op te schrijven, zodat je er later op terug kunt kijken. Je kunt dan afstrepen wat is gelukt of wat je misschien nog wil doen. Mocht je geen idee hebben wat je allemaal nog wilt doen, dan kan dit lijstje je hier misschien bij helpen.

Wonen

Wil je lang bij je ouders wonen of wil je snel uit huis? Een stad/dorp? Een appartement/ huis. Er zijn zoveel mogelijkheden waar jij over 5 jaar kunt wonen. Heb je hier al eens over nagedacht? Misschien vind je een bepaald land wel erg vet en zou je er heel graag willen wonen. Je kunt nu dan alvast beginnen met het leren van die taal, of er een aantal keren op vakantie gaan. Ook dit is een toekomstdroom. Laat je niet tegenhouden en ga ervoor!

Hobby

Vind je iets leuk? Ben je ergens goed in en wil je hier iets mee gaan doen? Of ben je er niet zo goed in maar wil je er beter in worden? Ook dit kun je meenemen in je toekomstdroom. Als je een hobby leuk vindt dan is het belangrijk dat je dit blijft doen, ook in de toekomst!

Toekomstdroom

Stel jezelf de vraag: als alles kan, waar zie ik mezelf dan over 10 jaar? Het antwoord dat hieruit komt is je toekomstdroom, schrijf deze op zodat je wordt herinnerd aan jouw toekomstdroom en je hiervoor kan gaan! Je kunt ‘m natuurlijk altijd bijstellen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.