“Ik kan het wel?!”

Iedereen heeft dingen die hij niet zo goed kan. Je hebt bijvoorbeeld moeite met wiskunde, je bent niet goed in voetbal of je kunt niet mooi zingen.Maar kan je deze dingen echt niet of denk je dat je er niet goed in bent? En is het erg om iets niet te kunnen?

Faalangst
Herken je dat gevoel? Dat je supergoed voor die ene toets hebt geleerd en vervolgens achter je tafeltje zit en denkt: “Ik kan dit niet, ik ken het niet meer, ik weet de antwoorden niet. Help!” Je begint een beetje te zweten en het wordt één grote warboel in je hoofd. Bah, faalangst!

Wat kan je tegen faalangst doen?
– Denk positief: “Ik heb goed geleerd en de oefentoets gemaakt, dus het komt goed.”
– Denk aan succeservaringen: “Vroeger was ik ook wel eens zenuwachtig, maar toen lukte het ook.”
– Leid jezelf af om weer helder te denken: gebruik hiervoor trucjes (tel van 20 terug naar 1 of noem het alfabet achterstevoren op).

Ik wil het, dus ik kan het…
Herinner je je de Cito nog? Yasmine kreeg aan het eind van de basisschool een vmbo advies, maar had de droom om kinderarts te worden. Ze heeft haar droom niet laten vallen door dit advies, maar dacht “ik kan het wel” en studeert nu op de universiteit om haar droom waar te maken.

Klik hier om het artikel te lezen

Maar “ik wil het, dus ik kan het” geldt niet altijd. En het mooie is: dat hoeft ook niet! Het is niet erg om dingen niet te kunnen. Niemand kan alles. Leg je focus op dingen die wel lukken en die je leuk vindt.

Verander je mindset!

Door te denken dat je iets niet kan, lukt het vaak ook niet. Wij hebben tips om een “ik kan het wel” mindset te ontwikkelen. Klinkt goed, toch? Hoe je dit doet lees je hieronder!

1. Leer jezelf goed kennen

In welke punten ben je sterk? Ontwikkel jezelf hierin! Vergeet je minder sterke punten en ga dingen doen waar je goed in bent. Dit geeft een goed gevoel en geeft je energie.

2. Laat negatieve gedachten los
Je handelt soms onbewust naar wat je denkt. Negatieve gedachten kunnen daarom negatieve gevolgen hebben. Buig ze om naar positieve gedachten. Dus: “Weet je zeker dat je dit kunt? Misschien heb je er geen talent voor.” → “Ik weet niet zeker of ik het al kan, maar de meeste mensen zijn niet meteen succesvol. Het gaat erom dat ik volhoudt en doorzet”.

Kijk het filmpje bovenaan de pagina om te zien hoeveel invloed positief/negatief denken heeft op je prestaties.

3. Zorg voor de juiste motivatie
Vraag jezelf af waarom je iets zo graag wilt. Wanneer je dit doel voor ogen houdt dan wordt het makkelijker om je negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Probeer uitdagingen te zien als leermomenten!

4. “Falen” bestaat niet
Kortom: wees niet bang om fouten te maken! Heb je een doel? Ga ervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.