Jongeren op straat

Wanneer je in de ochtend uit je bed stapt, verwacht je niet dat je er in de avond geen meer hebt om in te stappen. Toch kan dit zomaar gebeuren… Zwerfjongeren hadden ook eerst een bed om in te slapen, een dak boven hoofd en konden iedere dag douchen. Vaak door domme pech verloren ze dit. Daardoor hebben ze geen thuis meer, slapen ze elke dag ergens anders of zelfs op straat. Wat is er gebeurd met deze jongeren?

Jongeren net als jij en ik, zo kwamen zij op straat. Klik op de afbeelding voor hun verhalen.

Hoge schulden of zelfs een ruzie thuis kan er al voor zorgen dat iemand er helemaal alleen voor staat. Geen plek om te slapen, geen geld om te eten of een plek om zich even op te kunnen frissen. Zou je je dit kunnen voorstellen? Ze zwerven vaak over de straten met één tas, hier zit alles in.. Betrap jij jezelf er ook wel eens op? Dat je een nieuwe tas moét hebben terwijl je die andere tas eigenlijk nog amper hebt gebruikt? Je gooit de tas weg op de stapel met andere spullen die je nooit meer gebruikt of erger nog; je hebt ze nog nooit gebruikt. Bedenk maar eens hoeveel tassen jij nodig hebt om al jouw spullen in te stoppen?!

Ook zijn er heel weinig (studenten)kamers of goedkope huurwoningen. Door het hele land zijn opvanghuizen voor deze jongeren, maar ook hier zijn niet genoeg plekken en hele lange wachtlijsten. Daardoor blijven de jongeren op straat slapen.

Gelukkig komen ze er bovenop!

Geen geld, geen baan, geen opleiding, geen verzorging en geen thuis, door domme pech kan het iedereen overkomen… Klinkt best hopeloos! Gelukkig zijn er genoeg zwerfjongeren die hier bovenop komen! Maar de periode waar zwerfjongeren doorheen zijn gegaan, zal hen blijven achtervolgen. Kimberley (28 jaar) was zwerfjongere, met een schuld van 20.000 euro. Nu is ze afgestudeerd op het HBO en werkt ze in een organisatie waar ze jongeren helpt die dezelfde situatie zitten als zij toen.

Lees het artikel hier

Wist je dat…

  • Daklozen geen onderdak hebben, dus op straat slapen.

  • Thuislozen niet dakloos zijn, maar iedere dag ergens anders slapen. Bijvoorbeeld bij vrienden, familie of zelfs vreemden. Zij zijn niet zeker van een veilig plek, wat tot verschillende gevolgen kan leiden.

  • De meeste zwerfjongeren tussen de 18 en 23 jaar zijn?

  • De meeste zwerfjongeren jongens zijn?

  • Ze gemiddeld een schuld van €5000,- euro hebben?

  • Er 9000 dak-en thuisloze geregistreerd staan? Oftewel, 130 trein toestellen vol aan jongeren.

  • Er ongeveer 15.000 zijn die niet geregistreerd staan!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.