Arm zijn in een rijk land

Nederland is een rijk land. Toch zijn er ook in Nederland mensen die arm zijn. De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter in de wereld, ook in Nederland. Hier wordt nog niet veel over gepraat omdat het vaak gezien wordt als een taboe-onderwerp.

Ongeveer 1 op de negen kinderen en jongeren in Nederland leeft onder de armoedegrens. Zij krijgen vaak te maken met de gevolgen van het geldtekort thuis. Niet mee kunnen doen met schooluitjes, niet sporten of weinig eten mee naar school krijgen. Vaak leef je ook nog eens met veel schaamte en zorgen.

Hoe word je arm in een rijk land?

Sommige kinderen worden in een arm gezin en sommige kinderen in een rijk gezin geboren. Door geld tekort hebben deze jongeren minder kans om te studeren omdat hun ouders dit niet altijd kunnen betalen. Hierdoor blijven de jongeren soms laagopgeleid en blijven zij ook arm. Maar ook je baan verliezen, ziek worden of niet genoeg uren kunnen werken kunnen problemen opleveren.

In dit filmpje vertellen jongeren waar zij tegenaan lopen als starters met een minimumloon.

Wanneer ben je arm in Nederland?

Als je als alleenstaande volwassene voor langere tijd minder dan ongeveer 1.030,- euro per maand verdient en geen spaargeld hebt, ben je arm. Voor een gezin met 2 kinderen is dat € 1.930,- euro per maand. Leven in deze situatie betekent dat je dagelijks geconfronteerd wordt met de gevolgen van geldtekort. In Nederland heerst er vaak een gevoel van schaamte.

Hoe is het om in armoede te leven?

Met een mooi project zet Speaking Minds zich in voor jongeren in armoede. Zij halen adviezen op onder jongeren en presenteren dit aan de gemeente. Ze werken in diverse gemeenten in Nederland.

Hulp bij armoede

In Nederland zijn er verschillende organisaties die arme gezinnen helpen. Alleen mensen onder een bepaalde inkomensgrens mogen hier gebruik van maken. Op 16 en 17 oktober (week 42) vallen elk jaar Wereld Voedseldag en Wereld Armoededag. Beide thema’s raken de kern van het werk van de voedselbanken, een van de organisaties die arme gezinnen helpt.

Lavinia neemt een kijkje bij de voedselbank en ontdekt dat zij zich niet hoeft te schamen als ze daar gebruik van maakt.

Waar kan je heen voor je problemen met armoede?

  • Op deze website vind je verschillende hulporganisaties bij jouw in de buurt. Ook kun je bellen met de kindertelefoon.
  • Kijk op de website van de gemeente wat zij doen om jou te helpen. Misschien krijg je wel een bijdrage om te kunnen sporten.
  • Op de website van de voedselbank kun zoeken of er een bij jou in de buurt zit en checken of je in aanmerking komt.
  • Vertel jouw verhaal op het forum op deze site en stap over je schaamte heen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.