Dierendag

Elk jaar op 4 oktober staan alle dieren in het zonnetje. Honden en katten krijgen leuke speeltjes en de hamsters mogen mee naar school. Het is een feestje voor de dieren.


Hoe is Dierendag nou eigenlijk ontstaan?
4 oktober is ook de sterfdag van Sint Franciscus van Assisi (1181-1226). Hij werd bewonderd omdat hij zo religieus was en omdat hij mensen in nood hielp. Voor Franciscus waren dieren zijn beste vrienden. Ooit heeft hij volgens de legende in het stadje Gubbio een wolf getemd. Een andere legende gaat over zijn vogelpreek: de mensen wilden niet altijd naar hem luisteren. Dus vertelde hij maar tegen de vogels hoe groot zijn liefde voor God was.

De sterfdag van Franciscus werd in 1929 uitgeroepen tot werelddierendag. De eerste officiële Dierendag in Nederland was op 4 oktober 1930.

Dierenweetjes
Net als wij mensen hebben dieren soms ook gekke gewoontes. In het kader van Dierendag hebben we de 5 leukste dierenweetjes voor jou op een rijtje gezet. Wist jij ze al?

Mieren kunnen niet doodvallen
Een mier is erg licht maar heeft voor zijn lichaampje toch een grote omvang. Daarom valt hij heel langzaam naar beneden. Een mier gaat zelfs niet dood als hij van een hoog flatgebouw valt! Kun je het je voorstellen?

Slakken kunnen 3 jaar slapen zonder te eten
Soms zou je willen dat je de hele winter in bed kan blijven liggen. Een slak kan dit maar al te goed. Tijdens zijn winterslaap eet hij niets en trekt hij zich terug in zijn slakkenhuis. Hoe langer de kou aanhoudt, hoe langer de slak in zijn huisje blijft. Dit kan wel 3 tot 4 jaar duren!

De tong van een giraffe kan een halve meter worden
Kun je met je tong jouw neus aanraken? Nou, een giraffe in ieder geval wel. De tong van een giraffe kan wel even lang worden als een arm! Dat is handig, want een giraffe heeft zijn tong nodig om bladeren en takjes uit bomen te trekken, zodat hij het op kan eten.

Kakkerlakken kunnen nog weken leven zonder hoofd
Sommige delen van het lichaam van een kakkerlak worden niet vanuit de hersenen aangestuurd. Ook heeft een kakkerlak geen hart zoals bij ons en ze ademen via de huid door een soort buisjes. Dus als een kakkerlak zijn hoofd verliest, blijft hij nog een tijdje in leven (bah!). Na een paar weken gaat hij dood van de honger, omdat hij zijn hoofd nodig heeft om te kunnen eten.

Eendagsvliegen leven langer dan een dag
Huh? Waarom heet dit beestje dan Eendagsvlieg? Deze vlieg heeft een larve periode en dat kan soms wel een jaar duren. De naam Eendagsvlieg slaat op de volwassen periode, die maar heel kort (soms een dag) kan duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.