Eenzaamheid

Voel jij je wel eens eenzaam? Dat is helemaal niet gek! Want wist je dat bijna de helft van de jongeren zich wel eens eenzaam voelt? Zo kan iemand zich bijvoorbeeld eenzaam voelen omdat hij nergens bij hoort, gepest wordt of liefdesverdriet heeft.

Je eenzaam voelen

Alleen zijn hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Soms is het heerlijk om even in je eentje thuis te zijn. Zo kan je dingen doen waar jij zelf zin in hebt en echt de tijd voor jezelf nemen. Veel mensen denken dat alleen zijn hetzelfde is als eenzaam zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn: je kan je ook eenzaam voelen als je met een grote groep mensen bent. Op de verjaardag van een vriendin bijvoorbeeld. Je bent dan niet alleen en er zijn genoeg mensen om mee te praten. Toch voel je je eenzaam omdat je niemand kent.

Vergelijken

Je vergelijkt je eigen situatie vaak met die van anderen. Het lijkt alsof niemand eenzaam is. Kijk maar op Insta, Facebook en andere sociale media. De updates met foto’s, feestjes en uitjes vliegen je om de oren. Maar is het echt zo dat niemand eenzaam is? Of zet niemand het op internet?

De sociale media geven geen goed beeld van de echte wereld. Mensen doen zich vaak anders voor dan dat ze zijn. En dat is ook heel makkelijk! Je beslist zelf wat je wel en niet plaatst en wat anderen over jou te weten komen.

Ook in gesprekken met anderen ga je vergelijken. Je klasgenoten hebben het bijvoorbeeld over het uitstapje in de eerste klas. Jij was daar niet bij want je lag ziek op bed. Het is dan lastig om mee te praten. Je kan je daardoor heel eenzaam voelen.

Eenzaamheid is niet cool?

Vooral voor jongeren kan het lastig zijn om over eenzaamheid te praten. Je wilt niet dat mensen je raar of stom vinden. Je wilt er graag bij horen en mee kunnen praten met je vriend(inn)en.

Maar iedereen voelt zich dus wel eens eenzaam. De een wat vaker dan de ander en bij de een duurt het wat langer dan bij de ander, maar iedereen kent dit gevoel. Helemaal niet zo erg om eens met een vriendin te praten over eenzaamheid dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.