Je alleen voelen

Voel jij je wel eens alleen? Dat is helemaal niet gek! Want wist je dat bijna de helft van de jongeren zich wel eens alleen of eenzaam voelt? Zo kan iemand zich bijvoorbeeld alleen voelen omdat hij nergens bij hoort, gepest wordt of liefdesverdriet heeft.

Je alleen voelen

Alleen zijn hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Soms is het heerlijk om even in je eentje thuis te zijn. Zo kan je dingen doen waar jij zelf zin in hebt en echt de tijd voor jezelf nemen. Veel mensen denken dat alleen zijn hetzelfde is als eenzaam zijn. Maar dat hoeft niet zo te zijn: je kan je ook alleen voelen als je met een grote groep mensen bent. Op de verjaardag van een vriendin bijvoorbeeld. Je bent dan niet alleen en er zijn genoeg mensen om mee te praten. Toch voel je je alleen of eenzaam omdat je niemand kent.

Vergelijken

Je vergelijkt je eigen situatie vaak met die van anderen. Het lijkt alsof niemand eenzaam is. Kijk maar op Insta, Facebook en andere sociale media. De updates met foto’s, feestjes en uitjes vliegen je om de oren. Maar is het echt zo dat niemand eenzaam is? Of zet niemand het op internet?

De sociale media geven geen goed beeld van de echte wereld. Mensen doen zich vaak anders voor dan dat ze zijn. En dat is ook heel makkelijk! Je beslist zelf wat je wel en niet plaatst en wat anderen over jou te weten komen.

Ook in gesprekken met anderen ga je vergelijken. Je klasgenoten hebben het bijvoorbeeld over het uitstapje in de eerste klas. Jij was daar niet bij want je lag ziek op bed. Het is dan lastig om mee te praten. Je kan je daardoor heel eenzaam voelen.

Eenzaamheid is niet cool?

Vooral voor jongeren kan het lastig zijn om er over te praten als je je alleen voelt. Je wilt niet dat mensen je raar of stom vinden. Je wilt er graag bij horen en mee kunnen praten met je vriend(inn)en.

Maar iedereen voelt zich dus wel eens alleen. De een wat vaker dan de ander en bij de een duurt het wat langer dan bij de ander, maar iedereen kent dit gevoel. Het is dus helemaal niet zo erg om eens met een vriendin hierover te praten.

Help!

Dan nog even dit: ben je verdrietig omdat je je vaak alleen voelt? Ben je er somber door? Vraag dan om hulp. Jij bent de enige die weet hoe je je voelt. Niemand kan in je hoofd kijken of raden dat jij hulp nodig hebt. Maar dat heb je wel als je somber en verdrietig bent. Heb je niemand die naar je kan luisteren? Neem dan contact op met Join Us, Alles Oké of de Kindertelefoon. Zij spreken veel mensen die zich eenzaam voelen. Of doe de test op Join Us

Als laatste tip willen we je meegeven:

Wees jezelf, er is maar één van jou en die is prachtig! Laat jezelf dus stralen. Je zult zien dat jij je veel zelfverzekerder voelt.

Kijk ook eens op deze websites

Bron van de tips: JoinUs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.