Ben jij wel eens eenzaam?

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. En dat is helemaal niet gek! Want wist je dat bijna de helft van de jongeren zich wel eens eenzaam voelt?

Je eenzaam voelen

Alleen zijn hoeft helemaal niet zo erg te zijn. Soms is het heerlijk om even in je eentje thuis te zijn. Zo kan je dingen doen waar jij zelf zin in hebt en echt de tijd voor jezelf nemen. Veel mensen denken dat alleen zijn hetzelfde is als eenzaam zijn. Maar dat is niet zo. Je kan je ook eenzaam voelen als je met een grote groep mensen bent. Op de verjaardag van een vriendin bijvoorbeeld. Je bent dan niet alleen en er zijn genoeg mensen om mee te praten. Toch voel je je eenzaam, bijvoorbeeld omdat je niemand kent.

Ook Hanneke voelt zich eenzaam op school. Via JoinUs heeft Hanneke een vriendengroep ontmoet. JoinUs zit alleen nog in Brabant.

Vergelijken

Je vergelijkt je eigen situatie vaak met die van anderen. Het lijkt alsof niemand eenzaam is. Kijk maar op Instagram, Snapchat en andere sociale media. De updates met foto’s, feestjes en uitjes vliegen je om de oren. Maar is het echt zo dat niemand eenzaam is? Of zet niemand het op internet?

De sociale media geven geen goed beeld van de echte wereld. Mensen doen zich vaak anders voor dan dat ze zijn. En dat is ook heel makkelijk! Je beslist zelf wat je wel en niet plaatst en wat anderen over jou te weten komen.

Ook in gesprekken met anderen ga je vergelijken. Je klasgenoten hebben het bijvoorbeeld over het uitstapje in de eerste klas. Jij was daar niet bij want je lag ziek op bed. Het is dan lastig om mee te praten. Je kan je daardoor heel eenzaam voelen.

Tips:

Praat erover!

De eerste tip is misschien ook wel meteen de moeilijkste. Vertel iemand die je vertrouwt hoe je jezelf voelt en wat je graag zou willen veranderen. Dit kan bijvoorbeeld je vader of moeder zijn, iemand van school of je werk. Kies iemand waarbij jij jezelf op je gemak voelt.

Activiteiten in jouw gemeente

Neem contact op met het wijkteam, welzijns- en/of jongerenwerk in jouw gemeente. Het kan zomaar zo zijn dat deze zij activiteiten organiseren waaraan jij graag zou willen deelnemen.

Zoek een hobby of sportclub

Je ontmoet daar mensen die van dezelfde hobby of sport houden. Heb je meteen je eerste gespreksonderwerp te pakken! Kijk eens op internet wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is.

Ben trots op jezelf

Ben je onzeker over jezelf? Denk je dat anderen jouw gezelschap niet leuk vinden? Van die gedachtes hoef je niets te geloven. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan… Soms helpt de volgende opdracht: schrijf elke dag iets op waar jij trots op bent. Als je dat vaak doet zie je dat je heel veel leuke dingen hebt!

Ga het gewoon doen

Heb je ooit een sociale vaardigheidstraining gevolgd? Ben je eigenlijk allang weer vergeten wat je daar geleerd hebt? Duik dan eens in de kast. Zoek die map of dat boekje op. Want de dingen die erin staan zijn zo gek nog niet. Je kunt er in lezen wat je ook alweer kunt doen om iemand te leren kennen. Door bijvoorbeeld een gesprekje aan te gaan of met iemand af te spreken. Wij weten net als jij, dat je geen vrienden maakt door zo’n boekje te lezen. Maar je leert er wel van! En misschien kun je de tips eens uitproberen.

Kijk eens om je heen

Je bent zeker niet de enige die zich alleen voelt. Bijna de helft van de mensen voelt zich wel eens eenzaam en voor veel van hen is dat ook echt een probleem. Je ziet het niet aan de buitenkant of op Instagram, maar het is wel zo. Ook bij jou op school of je werk voelen anderen zich alleen. Kijk eens om je heen. Wie zit er vaak alleen? Of zit bij anderen maar kijkt ongelukkig? Ga eens naast zo iemand zitten en vraag hoe het met die ander is. En wat hij of zij doet in het weekend? Misschien hebben jullie wel iets wat je samen leuk vindt.

Help!

Dan nog even dit: ben je verdrietig omdat je je vaak alleen voelt? Ben je er somber door? Vraag dan om hulp. Jij bent de enige die weet hoe je je voelt. Niemand kan in je hoofd kijken of raden dat jij hulp nodig hebt. Maar dat heb je wel als je somber en verdrietig bent. Heb je niemand die naar je kan luisteren? Neem dan contact op met De Luisterlijn of de Kindertelefoon. Zij spreken veel mensen die zich eenzaam voelen.

Als laatste tip willen we je meegeven:

Wees jezelf, er is maar één van jou en die is prachtig! Laat jezelf dus stralen. Je zult zien dat jij je veel zelfverzekerder voelt.

Kijk eens op deze websites

Bron van de tips: JoinUs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.