Leren en presteren

Lessen volgen, huiswerk opdrachten en toetsen maken op school. Leren en presteren hoe kan je dit het beste doen?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg ervoor dat je helder hebt wat je moet weten voor je toets. Welke vragen kun je verwachten en hoe goed moet je de stof kennen? Zo voorkom je dat je meer leert dan dat eigenlijk nodig is.

In dit filmpje nog meer tips om beter te leren:

Samengevat:

  • Overhoor jezelf. Dek de vertaling met je hand af. Oefen in willekeurige volgorde. Of maak kaartjes met aan de ene kant het woord en aan de andere kant de vertaling.
  • Maak ezelsbruggetjes. Verbind een woord in je geheugen aan een voorwerp. Dat onthoudt makkelijker.
  • Verbind de woorden aan een plek in huis. Omdat je de ruimte goed kent is het makkelijker om het woord weer op te roepen.
  • Maak samenvattingen. Begin er vooral op tijd mee. De aantekeningen die je op school maakt kan je hier ook in zetten.
  • Doelen stellen. Door een doel als; ik wil 100 woordjes vandaag leren, weet je wat je moet doen. Hierdoor krijg je een beter gevoel als je dit lukt en heb je goed overzicht.
  • Leer op verschillende manier. Door de les goed te volgen, de stof bespreken met anderen en door opdrachten te maken. Zo ben je op verschillende manier bezig met wat je moet leren.
  • Beloon jezelf. Als ik dit af heb… dan mag ik het koekje opeten, even naar buiten of iets anders doen. Dit geeft je extra motivatie om het af te maken.
  • Laat je niet afleiden. Zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden door je telefoon, geluiden of andere dingen waardoor je minder concentratie hebt.
  • herhalen, herhalen, herhalen. Door de stof te herhalen onthoud je het beter. Herhaal het door vaker te lezen, meerdere keren opschrijven of laat je een paar keer overhoren
  • neem rust. Zorg ervoor dat je goed slaapt en neem voldoende pauzes. Slapen is belangrijk voor het onthouden van informatie. In je slaap wordt de informatie die je opneemt verwerkt. Je kunt beter twee maal een half uur leren, dan een uur achter elkaar.

Welke leerstijl heb jij?

In totaal zijn er vier leerstijlen, oftewel vier manieren waarop je dingen kunt leren. Mensen hebben echter ook een favoriete manier van leren. Dit heet een voorkeursleerstijl. Weet je wat jouw voorkeursleerstijl is dan weet je ook wat er, qua leerstof en studie, het beste bij je past. Doe hier de test en ontdek jouw voorkeursleerstijl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.