Leerproblemen

Als je een leerprobleem hebt, leer je minder makkelijk of minder snel. Je hebt moeite met het verwerken van informatie. Vaak wordt als je jong bent al duidelijk dat je moeite hebt met bijvoorbeeld je concentratie houden of met lezen. Een leerprobleem kan veel gevolgen hebben, zoals pesten, faalangst, extreme onzekerheid, maar kan ook leiden tot opstandig en druk gedrag in de klas. Het is dus belangrijk dat jij weet van jouw leerprobleem zodat de school je kan helpen.

De meest voorkomende leerproblemen zijn dyslexie, dyscalculie, faalangst en ADHD.

Dyslexie & Dyscalculie

Als je dyslexie hebt, heb je problemen met lezen, spellen en schrijven. In dit filmpje wordt dyslexie uitgebreid uitgelegd:

Deze leerlingen van de middelbare school vertellen over hun dyslexie:

Dyscalculie is net als dyslexie een probleem bij het aanleren van vaardigheden, maar in dit geval gaat het om reken- en wiskundekennis. Je haalt bij dyscalculie cijfers door elkaar en kunt geen logica vinden in het rekenen. Als je dyscalculie of dyslexie hebt, betekent dat niet dat je minder intelligent bent dan je klasgenoten.

Lara vertelt in haar vlog over haar dyscalculie:

Wat kun je doen?
Als jij denkt dat je dyslexie of dyscalculie hebt, kun je dit laten testen op school. Als uit deze test(en) blijkt dat dyslexie/dyscalculie hebt, kan de school zorgen voor goede begeleiding. Ook kan de school meedenken over een andere manier van ondersteuning zoals op een computer werken.

ADHD

Als je ADHD hebt, betekent dit dat je moeite hebt je aandacht ergens bijhouden in combinatie met hyperactiviteit. ADHD’ers vallen op door hun drukke en impulsieve gedrag.

Wist jij dat er 3 soorten ADHD’ers zijn? In dit filmpje vertellen ze hierover:

Zeker als je veel stof moet leren voor bijvoorbeeld een toets, kan het moeilijk zijn om je lang te concentreren. Hoe moet je leren met ADHD?
Dit filmpje gaat over leren voor je examens, maar de tips gelden natuurlijk ook wanneer je moet leren voor bijvoorbeeld een toets:

Faalangst

Als je faalangst hebt, ben je bang om te falen of denk je dat iets wat jij doet mislukt. Het is een angst die je krijgt op het moment dat je voor je gevoel iets belangrijks moet doen, zoals een toets of presentatie. Je hebt bijvoorbeeld weken geleerd voor een toets, maar op het moment dat je de toets moet maken weet je helemaal niets meer.

Er zijn nog veel meer redenen te noemen waardoor je minder goed kan leren. Denk bijvoorbeeld aan autisme (link) of hoogbegaafdheid (link). Ook de scheiding van je ouders (link) of onzekerheid (link) kunnen ervoor zorgen dat leren moeilijk voor je is. Ook kunnen er andere dingen in jouw leven afspelen waardoor je veel aan je hoofd hebt. Leren is niet voor iedereen even makkelijk, schaam je er dus niet voor als er iets is waardoor jij problemen met leren of concentreren hebt. Je kunt altijd naar je mentor of vertrouwenspersoon gaan om te praten over jouw problemen.

Heb jij een leerprobleem? Wil jij hierover met andere jongeren praten? Dat kan op het forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.