(A)sociale media

Iemand niet aankijken en gedag zeggen, noemen we ook wel asociaal!
Maar wat als een van deze personen op hetzelfde moment een vriendin een troostend woord stuurt, omdat de relatie met haar vriend over is. Dat is dan toch weer heel sociaal!

Sociaal op sociale media?

Sociale media hebben waarschijnlijk voor jou geen geheimen meer. Je knalt je vakantiefoto’s online, accepteert uitnodigen voor de leukste feestjes en natuurlijk ben je op de hoogte van alles wat jouw vrienden beleven. Het woord ‘sociale media’ lijkt te zeggen dat je sociaal bent als je erop zit. Maar is het eigenlijk wel zo dat je sociaal bent als je met veel mensen bevriend bent op bijvoorbeeld Facebook? Want je bent toch niet sociaal als je alleen kort een reactie geeft als de ouders van een vriend uit elkaar zijn, maar je geen ‘tijd’ hebt om langs te gaan om iemand een knuffel te geven?

En je niet eens meer echt kan lachen met je vrienden, maar het figuurlijk doet door een vrolijke smiley?

Hoge dunk

Twee Amerikaanse psychologen deden onderzoek naar karakters van studenten. In het boek dat ze over dit onderzoek hebben geschreven, staat dat studenten veel vaker een hoge dunk hebben van zichzelf en een mindere van anderen. Sociale media hebben daaraan meegeholpen volgens de onderzoekers. Zo gebruiken mannen sociale media vaak om op te scheppen en vrouwen plaatsen graag foto’s van zichzelf waar ze mooi opstaan. Het is natuurlijk makkelijker om een hoge dunk te krijgen als je meer vrienden hebt, dan klasgenoten om je heen. Maar als je deze vrienden nauwelijks ziet, ben je toch niet sociaal? En als je alleen maar opschepperige tweets verstuurt of fotoshoot foto’s plaatst, doe je je ‘mooier’ voor dan je bent. Maar is je ‘mooier’ voordoen dan je bent wel zo handig? Kun je nog wel jezelf zijn als je je vrienden ziet? Sociaal is toch ook dat je geaccepteerd wordt zoals je bent?

Toch is het woord ‘sociale media’ natuurlijk niet voor niks gekozen!

Volgens wetenschappers van de Yale Universiteit, wordt je door deze media voortdurend herinnerd aan anderen. Dus niet alleen als hij of zij jarig is, maar ook wanneer je bijvoorbeeld in de trein zit en je in een update ziet dat een vriend van je aan het shoppen is in Amsterdam. Daarnaast kennen sociale media geen grenzen en kun je dus ook makkelijker contact houden met vrienden die ver weg wonen.

Zo zie je maar: sociale media kunnen sociaal en asociaal zijn, het is maar net hoe jij er zelf mee omgaat! Dus wat doe je met je goede vrienden? Hen stuur je gewoon een berichtje via de social media, zodat je samen een afspraakje maakt en je elkaar ook in het ‘echt’ blijft zien.

Foto's:

Hdepot

Rosaura Ochoa

WebTratsETC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.