Jong ondernemen

Een eigen bedrijf beginnen, misschien droom jij er wel van. Je eigen kapperszaak, adviesbureau of winkel. Alleen hoe maak je een goede start? Het is natuurlijk hartstikke jammer als jij je laat tegen houden door gebrek aan geld of spullen. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig om een succesvol bedrijf te beginnen? Deze tips helpen je een handje:

  • Wees realistisch. Je begint met het ondernemerschap. Dat is een spannende tijd en je wilt het zo goed mogelijk doen. Blijf alleen wel realistisch. Begin klein en richt je eerst op je omgeving en woonplaats. Later kan je dit uitbreiden, maar neem niet te veel hooi op je vork. En het mooie is dat je zo ook nog eens ervaring op doet, leert wat je valkuilen zijn en bouw je een netwerk op. Dat kan je straks allemaal gebruiken om een goede en professionele manier nieuwe klanten te trekken.
  • Omring je met de juiste mensen. Het is lastig om je positief en vol energie ergens in te storten als je omgeving je niet steunt. Zorg dus dat je de juiste mensen om je heen hebt. Als je een bedrijf opricht met vrienden, dan is dat nog belangrijker. Laat je omgeving en collega’s weten waar je mee bezig bent. Dan is het voor hun ook makkelijker om jou te steunen. Daarnaast helpt het om elkaar te motiveren, zo houd jij je werk leuk.
  • De financiële administratie Zorg dat je hierop voorbereid bent. Je moet voor alles facturen maken, belastingaangifte doen voor je bedrijf en de administratie helemaal netjes op orde hebben. Dat is geen leuke taak, maar gelukkig gaan deze dingen je steeds minder tijd en zorgen kosten.
  • Startkapitaal. Het eerste jaar en soms zelfs de eerste jaren verdien je vaak niet zoveel met je bedrijf. Je kan een lening afsluiten of hulp vragen, maar is het niet veel leuker om te beginnen zonder schulden? Richard, de jongen in het filmpje, vertelt over zijn crowdfunding-actie. Dat kan namelijk een heel mooi begin zijn van een succesvol bedrijf. Kijk maar eens naar wat hij over crowdfunding te zeggen heeft. Ben jij daar enthousiast van geworden? Kijk dan eens op deze website.
  • Pak het professioneel aan. Als jonge ondernemer moet je soms aardig wat doen om serieus te worden genomen. Zorg daarom een mooie website of social media-account, visitekaartjes en een zakelijke bankrekening. Draag ook nettere kleding als je naar klanten gaat. Ook een Kamer van Koophandel-nummer is belangrijk. Als je geen KvK-nummer hebt, ben je officieel geen bedrijf en dat kan voor mensen met wie je gaat samenwerken een probleem zijn. Om zo’n nummer te krijgen moet je wel wat betalen, maar de Kamer van Koophandel helpt je dan ook met het opstarten van je bedrijf.
  • Blijf dromen en droom groot. Ook als je droom al werkelijkheid is geworden. Jij bent de baas en kan zelf bepalen waar jij de hele dag mee bezig bent. Weinig mensen kunnen dat en waarom zou je dan veel tijd besteden aan iets wat je niet leuk vindt? Maak bijvoorbeeld je product beter of ontdek nieuwe taken om te doen.

Heb jij al iets bedacht om te gaan doen? Op welk probleem heb jij het antwoord? Misschien las je deze tekst wel met je eigen winkel in je achterhoofd. Neem die eerste stap en begin met het ondernemerschap. Want je kan niet jong genoeg beginnen, toch?!

Nog tips nodig van de KvK? Zij hebben een serie filmpjes voor jonge ondernemers gemaakt:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.