Bang voor IS?

Dreigingsniveau

Nu IS zo dichtbij is gekomen, komt ook de veiligheid van Nederland in het gedrang. Elk moment van de dag kan er voor je gevoel een bom afgaan of kunnen er kogels door de lucht vliegen. Maar veiligheidsexperts vinden de situatie niet dreigender dan voor de aanslagen. Het dreigingsniveau staat namelijk al bijna drie jaar op ‘substantieel’, dit is het op één na hoogste niveau. Nederland wordt al jaren genoemd in de videoboodschappen van IS. Maar de AIVD en de overheid geven dus nog altijd hetzelfde advies. We moeten gewoon doorgaan met ons leven en onze ogen open houden.

Brussel, Belgie
Dichtbij

IS is ondertussen nieuwe aanslagen aan het plannen. En via internet verspreidt IS zijn boodschappen. Twitter telt inmiddels meer dan 45.000 accounts van mensen die IS aanhangen en deze accounts hebben al honderden volgers. IS kom je dus zelfs tegen op Twitter. En dat maakt het nu juist zo eng. IS is niet meer een terreurorganisatie waar het Midden-Oosten last van heeft, maar ze zijn ook in Nederland.

Nederland neemt geen extra maatregelen. Je ziet wel dat vluchtelingenkampen beveiligd worden. Dat komt omdat mensen bang zijn dat er IS’ers tussen zitten. Maar ook deze mensen zijn gevlucht voor IS en leven dus in dezelfde angst als wij.

Conclusie

De angst is gegroeid na de aanslagen in Brussel. IS lijkt dichterbij dan ooit voor ons gevoel. Maar je kan rustig de deur uit stappen en op weg gaan naar school, werk of de winkel zonder dat er iets gebeurt. De kans om vermoord te worden door een terrorist is nog altijd 1078 keer kleiner dan om te overlijden door een auto-ongeluk. Probeer je leven niet in het teken te laten staan van angst, hoe lastig dit ook kan zijn. Want dat is juist wat ze willen!

Meer lezen?

Terrorist of vrijheidsstrijder?

Leven met haat, sterven met liefde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.