Ken jij iemand met een chronische ziekte?

Een chronische ziekte is een klacht die niet automatisch weggaat of genezen kan worden met medicijnen. Als je chronisch ziek bent, kun je van alles hebben. Sommige mensen hebben een verstandelijke beperking, anderen zitten in een rolstoel. Vaak kun je het ook niet zien aan de buitenkant. Zoals bij kanker, autisme of hartziektes. Maar hoe kan jij omgaan met zo’n ziekte als jouw vriend(in) of iemand in je gezin degene is met deze ziekte?

Praat erover
Het kan soms heel moeilijk zijn om met iemand te praten die ernstig ziek is. Je bent bang dat je verkeerde dingen zegt of doet en daarom voelt het misschien beter om niets te zeggen, maar de ziekte negeren is ook geen goede oplossing. Vraag eens aan de zieke hoe hij het liefste heeft dat je omgaat met de beperkingen en gevolgen van de ziekte. Ook kun je vragen of diegene wel zin heeft om over zijn ziekte te praten. Probeer open vragen te stellen, daardoor kan hij zijn hart goed luchten en even zijn verhaal kwijt. Je kunt bijvoorbeeld vragen: hoe is het vandaag met je en waarmee kan ik je helpen.

Doe leuke dingen met elkaar
Ook iemand die ziek is wil gewoon lol hebben. Er zijn heel veel leuke dingen om samen te doen. Ga bijvoorbeeld gezellig naar de dierentuin of kijk een leuke film samen. Vergeet even alle stomme dingen die er zijn en maak er leuke dag of avond van. Daar geniet hij niet alleen van, maar jij ook en dat heb jij net zo goed nodig. Voor jullie vriendschap is het ook belangrijk om leuke dingen samen te doen en even niet stil te staan bij de ziekte.

Laat weten dat je voor de ander klaar staat
Stuur eens een leuk kaartje als je vriend(in) in het ziekenhuis ligt of koop een mooie bos bloemen voor je moeder als ze terugkomt van de chemotherapie. Laat de ander merken dat je van hem/haar houdt en hem/haar graag wilt steunen en helpen. Overdrijf dat niet, neem ook voldoende tijd voor jezelf. Altijd voor de ander klaar staan betekent niet dat je elke dag met elkaar moet praten of altijd rekening moet houden met de ander. Probeer de ander zoveel te helpen en te steunen als jij aankunt, maar houd je eigen grenzen in de gaten. Jij bent ook belangrijk!

Laat merken dat jij het moeilijk vindt.
Misschien voel jij je soms wel eens enorm down vanwege de situatie. Het voelt misschien stom om dat bij diegene aan te geven, omdat de zieke al genoeg op zijn bordje heeft naar jouw idee. Maar misschien lucht het wel enorm op om samen met de zieke je tranen de vrije loop te laten. Ook een gesprek met een buitenstaander kan helpen. Het is helemaal niet erg om te laten merken dat jij de situatie ook moeilijk vindt.

Als de ander binnenkort overlijdt

Wat als de ziekte van je vriend(in) of van je gezinslid erger wordt of hij zelfs overlijdt? Dat gaat een hele moeilijke tijd worden en het kan heel fijn zijn om te weten wat hij in deze situatie prettig zou vinden. Doordat je weet hoe de zieke in de situatie staat, is het voor jou ook makkelijker om een houding te vinden. Je kunt bijvoorbeeld samen de Bucketlist voltooien van de zieke of de details van de begrafenis of crematie bespreken. Het is heel moeilijk om zo’n gesprek te beginnen, zeker als je weet dat je de toekomst moet invullen zonder degene van wie jij houdt, maar het is wel belangrijk. Het kan jou en de zieke enorm helpen om de situatie te accepteren en verder te kunnen leven. Hoewel je daar nog helemaal niet aan wilt denken.

Informatie vinden
Er komt enorm veel op je af als iemand in je omgeving ziek is. Je kunt heel veel informatie vinden op deze site, die is geschreven voor zieken en de omgeving. Ook kun je eens kijken naar dit thema over mantelzorg. Als je broer(tje)/zus(je) ziek is kun je eens op deze site kijken. Je kunt zelf ook eens zoeken naar informatie door op Google de ziekte in te vullen samen met het woord ‘brusje’. De sites die je hiermee vindt zijn speciaal gemaakt voor broertjes of zusjes van iemand met een chronische ziekte. FLOOR helpt jongeren met een beperking om hun ambities te ontdekken en waar te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.