Belangst

Wat is belangst?

Belangst betekent dat je het niet fijn vindt om te bellen. Dit kan zijn omdat je niet kan zien hoe de ander reageert of het ongemakkelijk voelt om stiltes te laten vallen. Jij stuurt liever een mailtje of appje. Toch is bellen soms nodig, bijvoorbeeld naar de huisarts of een vriendin. Dan breekt de paniek uit. Wat moet je zeggen? Wat als er stiltes vallen?

Sommige mensen hebben alleen last van belangst wanneer ze naar een onbekende moeten bellen. Anderen vinden bellen hoe dan ook verschrikkelijk, maakt niet uit met wie. Ook gebeld worden kan angst geven. Wanneer je wordt gebeld en je herkent het nummer niet, wat doe jij dan? Neem jij de telefoon op? Of laat je de telefoon overgaan en sla je dit nummer op zodat je de profielfoto en naam van whatsapp kan checken?

Waarom zou je bellen?

Het is natuurlijk ook veel makkelijker om eventjes tussendoor een appje te sturen. Waarom zou je dan nog bellen? Nou, daarvoor zijn genoeg redenen:

  • Bellen is persoonlijker, je hoort elkaars stem en bent meer in contact met elkaar.
  • Door te bellen kun je emotie beter overbrengen dan via de app
  • Bellen is makkelijker dan heen en weer mailen, je komt makkelijker uit je woorden
  • Bellen wordt vaak gezien als dringend en mensen geven sneller antwoord dan wanneer je bijvoorbeeld mailt of whatsappt.

Tips tegen belangst

Mocht je na deze voordelen over willen gaan naar ‘Team Bellen’ maar ben je nog steeds een beetje bang? We geven je hier een aantal tips:

– Bereid je goed voor en ga het gewoon doen. In het begin is het eng, maar hoe vaker je belt, hoe makkelijker het wordt. Bereid je voor op het gesprek, bijvoorbeeld door op papier te zetten waarvoor je belt en wat je graag wilt zeggen/vragen, en bellen maar. Blijf niet naar de telefoon staren, maar pak hem gewoon en ga ervoor!

– Mocht je gaan bellen, bedenk je dan dat het de normaalste zaak van de wereld is om naar onbekenden te bellen. Huisartsen, tandartsen, restaurants, ze worden elke dag vaak gebeld dus niemand vindt dit raar.

– Tot slot geeft radio DJ Frank je goede raad over bellen naar een onbekende. Bekijk het filmpje hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.