HALT. Geen politie!

Wat is Halt. en wanneer kom je hier terecht?

Je kent bureau Halt. misschien van die plek waar je naartoe gestuurd wordt wanneer je illegaal vuurwerk afsteekt, maar Halt. is er nog voor veel meer. Je kunt hier bijvoorbeeld naartoe gestuurd worden wanneer je diefstal of vandalisme hebt gepleegd, of wanneer je te veel spijbelt.

Je kan naar Halt. gestuurd worden door de politie, de rechter of via school door de leerplichtambtenaar.

Halt. niet alleen voor straf

Maar Halt. is meer dan een plek waar je straf krijgt. Het team van Halt. geeft namelijk ook voorlichtingen op scholen en voert gesprekken met jongeren die het moeilijk hebben en daarom op het punt staan de fout in te gaan. Halt. zoekt manieren om deze jongeren te helpen.
Ze hebben bijvoorbeeld veel contacten met coaches, psychologen en sociaal werkers.

Niet bang voor Halt.

Veel jongeren schrikken van de naam ‘Halt’. Dit is niet nodig. Halt. is er namelijk om jou te helpen. Het helpt je in te zien waar je de fout in bent gegaan en helpt jou dingen recht te zetten zonder dat je daarvoor naar de politie hoeft. Je krijgt dan ook geen strafblad, en dat is natuurlijk hartstikke mooi omdat een strafblad veel gevolgen heeft. Je kunt dan bijvoorbeeld geen taxichauffeur worden, dokter of psycholoog! Ook de straf die je krijgt bij Halt. is minder zwaar dan een straf van de rechter. De straf kan bijvoorbeeld een taakstraf zijn, je excuses aanbieden of een leeropdracht maken. Hoe ziet zo’n straf eruit? Kijk maar.

Halt. op school. Het Halt. spreekuur.

Halt komt vaak langs op scholen om voorlichting te geven over het afsteken van vuurwerk. Op sommige scholen is er een Halt. spreekuur voor jongeren die vaak spijbelen, te laat komen, klas uit gestuurd worden, pesten of ruzie hebben. Een agent van Halt. komt dan naar school om met die jongeren gesprekken te voeren over de gevolgen van hun gedrag. Zo probeert Halt. te voorkomen dat deze jongeren echt de fout in gaan en iets doen wat strafbaar is. Ook probeert Halt. deze jongeren te leren wat de gevolgen zijn van dat gedrag voor hunzelf en voor anderen.De kans is dan kleiner dat ze bij Halt. of de politie terecht komen.

Wist je dat…

  • wanneer je de optie om naar Halt gestuurd te worden afwijst, je bij de politie terecht komt? Hier heb je kans om een strafblad te krijgen.

  • de maximale tijd van je straf bij Halt. 20 uur is?

  • je voor grotere misdrijven maar 1 keer naar Halt. gestuurd kan worden? Hierna ga je naar de officier van justitie en is de kans op een strafblad groter.

  • je voor misdrijven met vuurwerk of spijbelen maximaal 3 keer verwezen mag worden naar Halt?

  • De schade die je hebt toegebracht niet hoger mag zijn dan 900 euro per persoon? Is dit wel zo? Dan ga je alsnog naar de politie.

Meer weten?

Als je meer wilt weten over de Halt-straf, klik dan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.