Catfish

Anders voordoen

Het is niet moeilijk om je op internet een beetje anders voor te doen dan je echt bent. Had jij bijvoorbeeld pas een Gmail-account of een Facebookprofiel na je 13e of was je jonger? Om sommige sites te bekijken moet je een bepaalde leeftijd hebben. Je vult dan misschien een andere geboortedatum in. Ook met een foto online kun je een beetje smokkelen. Een foto kiezen die nét een andere belichting heeft, waardoor je er voor jouw gevoel een stuk mooier op staat.

Welke profielfoto kun je het beste gebruiken? Wanneer vinden ze jou het interessantst?

Catfish

Er zijn mensen die heel ver gaan in leugens op internet. Iemand die zich online voordoet als iemand anders noemen we een Catfish. Een Catfish zoekt contact met een vals profiel en laat je geloven dat hij iemand is die hij niet is.

Hoe denken jongeren over online daten?

Herken de Catfish

Je hebt iemand ontmoet op internet en het lijkt helemaal te klikken. Hij heeft een Facebook- en Instagramprofiel en hij lijkt dus echt te bestaan. Ook stuurt hij leuke foto’s door. Jullie praten veel online en je vindt hem steeds leuker. Maar hoe weet je zeker dat hij de waarheid spreekt?

Google de naam of foto

Twijfel je erover of hij wel echt degene is die op de foto’s staat? Je kunt een naam intypen op Google en kijken wat je dan vindt. Zie je bijvoorbeeld elke keer dezelfde foto bij een naam of niet?

Je kunt ook Google Images gebruiken om een foto op te zoeken. Hier kun je een foto naar de zoekbalk slepen. Google zoekt voor je uit op welke websites de foto nog meer staat. Zo kun je bijvoorbeeld zien of er een andere naam opduikt bij de foto.

Gebruik je Google Chrome als internetbrowser? Dan is het nog makkelijker. Ga met de muis op de foto staan, klik op de rechtermuisknop en kies voor ‘op afbeelding zoeken in Google’.

Hier zijn nog meer tips die je helpen om een Catfish te herkennen.

Geen Catfish?

Heb je te maken met een echt persoon en wil je afspreken? Onthoud dan deze dingen:

  • Spreek af op een plek waar veel andere mensen zijn. Als er dan iets gebeurt, zijn er genoeg mensen die kunnen helpen.
  • Laat het aan iemand weten als je een date hebt. Durf je het niet tegen je ouders te vertellen? Vertel het dan aan iemand anders die je vertrouwt.
  • Neem iemand mee naar je date. Mensen die het beste met je voor hebben, vinden het alleen maar fijn als jij je op je gemak voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.