Jezelf motiveren

Die lange schooldagen, keer op keer hetzelfde, de saaie studieboeken. Of weet je gewoon niet wat je later wilt worden en dus ook niet welke studierichting? Dit kan best frustrerend zijn waardoor je steeds minder gemotiveerd raakt. Probeer het op zulke momenten dan vooral niet moeilijker voor jezelf te maken maar juist makkelijker!

Moeite

Je hebt moeite met school. Het wordt je teveel, alles is rommelig, je bent slecht met plannen, je kunt moeilijk vrienden maken of je bent juist alleen maar met je vrienden bezig. Dit zijn een aantal dingen die school lastiger maken. Als eerste is het belangrijk jouw probleem te onderkennen: roep de hulp van anderen in! Het is belangrijk om altijd bij je mentor of docent te melden waar je moeite mee hebt. Onthoud: vragende mensen kunnen geholpen worden en domme vragen bestaan niet! Dan kunnen zij rekening met jouw problemen houden en je helpen. Ga vervolgens plannen! Een goede voorbereiding is het halve werk! Maak een schema voor de week. Schrijf er al je huiswerk in op en plan wanneer je het gaat doen met de tijden erbij. Probeer jezelf er echt aan te houden want je zult resultaat zien! Bovendien heb je hiermee wat meer overzicht.

Zorg dat je ook genoeg rust hebt, want het is belangrijk dat je goed geconcentreerd blijft. En daar hoort dus ook bij: de aandacht op je werk houden en niet op je vrienden, al is dat in tentamen- of proefwerkweken soms best lastig. Houd de aandacht op je werk en niet op je vrienden. Daar kun je jezelf later mee belonen als je het huiswerk goed hebt afgerond! Een beloning in het vooruitzicht werkt vaak ook motiverend.

Denk aan je toekomst

Het is erg vervelend als je nooit zin hebt in school en je er absoluut het nut niet van inziet. Je hebt er dan vast geen plezier meer in. Dat is jammer, want school is heel belangrijk voor je toekomst. Je kunt bijvoorbeeld het idee vasthouden dat je later een baan hebt waarin je je helemaal thuis voelt en lekker wat geld verdient. Dan kan je helemaal zelf kiezen of je dan nog met je neus in de boeken wilt zitten of dat je lange werkdagen van 9 tot 5 hebt (of langer!) Dan kun je kiezen voor gevarieerd werk. Of heb jij misschien een droombaan? Vaak is daarvoor wel een diploma handig en soms zelfs broodnodig. Een vooruitzicht op een leuke baan is dus een hele goede motivatie om de moed erin te houden als het even wat lastiger gaat op school!

Studierichting

Heb je geen idee welke kant je op wil met jouw vervolgstudie? Dan kun je langs gaan bij je decaan of mentor. Zij helpen je verder en je zult dan vast een studie vinden die bij jou past! Ook kun je kijken op het internet, of vragen aan andere leerlingen, vrienden of kennissen wat hun ervaring met studeren is. Het is dus wel heel belangrijk dat je er op tijd bij bent! Voor je het weet kun je je niet meer inschrijven en brengt dat ook weer een hoop stress met zich mee! Dat wil je natuurlijk voorkomen. Er valt al een hele last van je schouders als je weet welke kant je later op wilt, en het kan ook een motivatie voor je zijn.

Overige tips

  • Zorg ervoor dat je een aantal leuke personen hebt met wie je kan omgaan zodat je weer uitkijkt om naar school te gaan. Maar let op, concentreer je wel op je werk als je aan de slag moet!
  • Zorg ervoor dat je leuke dingen hebt om naar uit te kijken na schooltijd. Zo kun je jezelf -belonen nadat je hard hebt gewerkt voor school!
  • Maak al je huiswerk op tijd af en leer goed van te voren (door middel van je planning). Dit voorkomt stress.
  • Neem muziek mee en luister hier naar tijdens je huiswerk of opdrachten op school. Misschien kun jij je dan beter concentreren. Vraag wel eerst of dat mag van de docent.

Foto midden: Phillie Casablanca

Foto boven: scui3asteveo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.