Orthorexia

Je weet vast wel dat het gezonder is om een appel te kiezen als tussendoortje dan een stuk slagroomtaart. Gezond eten is belangrijk, maar alleen appels eten is ook niet goed voor je. Wanneer gaat gezond eten te ver?

Strong is the new skinny

Sporten en gezond eten lijken steeds belangrijker te worden. Misschien heb je zelf een vriend die heel druk is met een gezonde leefstijl. Eerder ging hij gezellig mee naar alle feestjes, nu is hij alleen maar in de sportschool te vinden. Een avondje samen film kijken met snacks op de bank zit er niet meer in, want hij wil alleen nog maar gezonde dingen eten. Je weet zelf ook dat gezond eten en sporten belangrijk is, maar dit kan ook te ver gaan.

Zowel meiden als jongens gaan steeds meer naar de sportschool, eten zo gezond mogelijk en leven volgens de regel ‘strong is the new skinny’. Online is een zogeheten fitcommunity ontstaan en er worden massaal sportroutines, sixpack-selfies & gezond recepten gedeeld. Er zijn ook steeds meer apps te vinden waarmee je eetgedrag en je beweging bij kan houden.

Obsessief

Het is gezond voor je lichaam om te sporten en te letten op wat je eet. Maar een gezonde leefstijl kan je leven ook teveel gaan beheersen. Je zegt dan bijvoorbeeld afspraken af met vrienden, omdat je bang bent dat er ongezond eten op tafel komt. Ook heb je de drang om zoveel mogelijk te sporten. Als je dag bepaald wordt door gezond eten en sporten, heet dat obsessief gedrag.

Volgens een enquête van Girlscene is 1 op de 5 meiden rond de 18 jaar obsessief bezig met gezond eten. Foodblogger Marit heeft 8 signalen op een rijtje gezet die laten zien dat je obsessief met eten en sporten bezig bent

Orthorexia

Wanneer de obsessie voor eten en gezond eten verder doorslaat, kan dit leiden tot orthorexia. Wat houdt dit precies in?

Als je aan orthorexia lijdt, eet je bepaalde dingen niet omdat je denkt dat deze niet meer gezond zijn. Je eetpatroon wordt heel eenzijdig. Door dit eenzijdige eten krijg je uiteindelijk een tekort aan belangrijke voedingsstoffen en dat is niet gezond.

En nu?

Het is heel moeilijk om te zeggen tegen iemand dat hij doorslaat met gezond eten en sporten. Maar als jij je zorgen maakt over iemands overdreven gezonde leefstijl, probeer hier dan over te praten met diegene zelf. Je kan ook naar je ouders, mentor of een vertrouwenspersoon gaan.

Kijk op deze website om een hulpverlener te vinden in jouw buurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.