De dag van de mensenrechten

Na de Tweede Wereldoorlog zijn de leden van de Verenigde Naties om tafel gaan zitten. Nooit meer wilden ze zoiets meemaken en daarvoor moesten regels worden opgesteld. Zo ontstond na drie jaar van heftige discussies een document met als titel: 'de universele rechten van de mens'. Maar wat staat daar nu eigenlijk in?

Het document bestaat uit 30 artikelen die allemaal hun eigen onderwerp hebben. Zo gaat het over het recht op privacy, eigendom en gelijkheid. Heel uiteenlopende onderwerpen dus! Kijk maar eens naar de volgende onderwerpen die worden genoemd in de verklaring.

  • Iedereen heeft recht op een hoge levensstandaard. Eigenlijk betekent dit dat iedereen recht heeft op voedsel, onderdak, kleding, medische zorg en hulp in bijzondere situaties. Natuurlijk willen we dat iedereen dit heeft, maar er zijn heel veel mensen die dat niet hebben. Ook in Nederland! Daarom zijn er verschillende organisaties actief om dit tegen te gaan. Eén van die organisaties is de Voedselbank (http://www.voedselbankennederland.nl/). Zij helpen mee om het recht op voedsel voor iedereen bereikbaar te maken,
  • Iedereen het recht op onderwijs. Dankzij dit artikel moet jij naar school. Misschien niet jouw meest favoriete regel, maar wel een belangrijke. Met veel en moeilijke woorden zegt de VN hier, dat het onderwijs ons helpt om in vrede met elkaar te leven. Want dankzij alle dingen die jij op school leert en alle klasgenoten die je tegenkomt leer je samen te werken en uiteindelijk ook samen te leven. Lees maar eens wat de leden van de VN met het onderwijs willen bereiken: “Het onderwijs zal gericht zijn op de volle ontwikkeling van de menselijke persoonlijkheid en op de versterking van de eerbied voor de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. Het zal het begrip, de verdraagzaamheid en de vriendschap onder alle naties, rassen of godsdienstige groepen bevorderen en het zal de werkzaamheden van de Verenigde Naties voor de handhaving van de vrede steunen.”
  • Iedereen heeft het recht om als persoon erkend te worden. Duh, denk jij nu. Wat is daar nu zo bijzonder aan? Dat zijn we toch ook? Ja, maar zonder dit artikel kunnen wij andere mensen, zonder straf te krijgen, discrimineren. Dit ene regeltje zorgt ervoor dat ieder mens recht heeft op de dingen die in het document beschreven staan. Toch wel handig dat die erin staat.
  • Iedereen heeft het recht op eigendom en daar mag je niet willekeurig van beroofd worden. Deze spreekt voor zich in Nederland, maar in veel andere landen niet. Niemand mag van een ander stelen of iemand verbieden iets te kopen. Maar hier zijn wel een aantal uitzonderingen op. Dan kun je denken aan het kopen van alcohol, drugs en tabak, maar ook een vuurwapen.
  • Iedereen heeft recht op rust en vrije tijd. Hier worden niet alleen jouw vakanties in gegarandeerd. Ook die van je ouders. Als je werkt spaar je vakantie-uren op, die je uitbetaald krijgt. Dat is in dit artikel geregeld. De VN vindt het ook belangrijk dat je op vakantie kan gaan of een dagje met vrienden kunt afspreken!

Wil jij meer weten? Klik dan eens op deze link om de 30 artikelen te lezen of kijk eens naar dit filmpje . Wat vind jij van al die rechten die jij hebt? Misschien mis je wel iets of heb jij iets meegemaakt dat in strijd is met jouw rechten. Daar kun je alleen voor opkomen als je weet waar je recht op hebt. Als iedereen zich houdt aan wat er in deze verklaring staat, hebben we een hele mooie wereld!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.