Leerplicht

Tot welke leeftijd ben ik verplicht om naar school te gaan? Mag ik spijbelen? En wat gebeurt er als ik spijbel? Hier lees je de antwoorden op alle vragen over leerplicht!

Kinderen zijn vanaf hun vijfde leerplichtig. Die leerplicht duurt tot het einde van het schooljaar waarin je zestien jaar bent geworden, of wanneer je twaalf jaar achter elkaar naar school bent gegaan. De basisschool staat voor acht jaar, ook al heb je daar korter over gedaan.

Wat is leerplicht?

De leerplicht houdt in dat je verplicht bent om vijf dagen per week naar school te gaan. Kinderen en jongeren met een ernstige ziekte of handicap kunnen soms vrijstelling van de leerplicht krijgen. Je mag stoppen met school als je één van de onderstaande diploma’s hebt:

– Havo-diploma

– Vwo-diploma

– Diploma op mbo-niveau (2, 3 of 4)

Wanneer je op je zestiende nog niet één van deze diploma’s hebt, ben je verplicht om door te leren.

Vanaf je 16e

Als je zestien bent en nog niet één van de hierboven genoemde diploma’s hebt, ben je verplicht om nog één schooljaar minimaal twee dagen per week naar school te gaan. Je kunt bijvoorbeeld leren en werken combineren.

Er is een mogelijkheid om één dag per week naar school te gaan, maar dan moet je wel een overeenkomst hebben met je werkgever. Dit heet een: ‘beroepspraktijkvorming-overeenkomst’.

Wat als je (te veel) spijbelt?

Iedereen doet het wel eens of heeft het wel eens gedaan: spijbelen. Dit kan gevolgen hebben. Want als je te vaak niet op school bent, dan is je school verplicht om dit door te geven aan de leerplichtambtenaar in jouw gemeente. Dat geldt voor een spijbeltijd van 16 uur of meer in een periode van vier weken. Let op! Te laat komen valt ook onder spijbelen.

De leerplichtambtenaar gaat samen met jou, je ouders en de school uitzoeken wat er aan de hand is. Zij zijn er om je te helpen, zit je met een probleem waardoor je niet meer naar school wilt? Dan kan de leerplichtambtenaar je helpen om dit probleem op te lossen.

Wat als je van school gestuurd wordt? Mag dit zomaar?

Als je het heel erg bont maakt op school, kan je tijdelijk van school gestuurd worden. Je wordt dan geschorst. Je mag hoogstens één week worden geschorst. De school moet het besluit tot schorsing schriftelijk aan de leerling en de ouders bekendmaken. Bij schorsing langer dan één dag moet de school de Inspectie van het Onderwijs op de hoogte brengen.

De school mag een leerling ook definitief van school sturen. Dit mag alleen nadat de school hierover met je heeft gesproken (en met je ouders als je jonger bent dan achttien jaar). De school moet ook eerst overleggen met de Inspectie van het Onderwijs. Je mag bijvoorbeeld niet verwijderd worden omdat je schoolprestaties niet goed zijn. Bovendien moet er eerst een andere school gevonden zijn die je wel toelaat.

Wil je meer informatie?

Op www.leerplicht.net is uitgebreide informatie te vinden over de leerplicht, uitzonderingen op de leerplicht, spijbelen en voortijdig schoolverlaten. Kinderen zijn vanaf hun vijfde leerplichtig. Die leerplicht duurt tot het einde van het schooljaar waarin je zestien jaar bent geworden, of wanneer je twaalf jaar achter elkaar naar school bent gegaan. De basisschool staat voor acht jaar, ook al heb je daar korter over gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.