Strenge ouders: wat moet je ermee?

Misschien heb jij er wel last van. Ouders die zich met alles bemoeien. Ze bepalen hoe laat je thuis moet komen, wanneer je naar bed gaat en nog veel meer. Natuurlijk mogen zij dat doen, zeker als je nog thuis woont. Dat is soms heel vervelend.

Je eerste reactie is vaak boosheid. Je bent het niet eens met de regel of straf die je ouders je opleggen en dat wil je duidelijk maken. Begrijpelijk, maar daar bereik je weinig mee. Als je geen heisa wilt, kun jij je beter aanpassen aan de regels en jouw wensen loslaten. Maar dat is niet altijd de oplossing. Hier zijn een aantal tips, waarmee je heel wat meer kunt bereiken.

Inzicht in de regel
Waarom stellen je ouders die regel? Willen je ouders echt alleen vervelend zijn, willen ze jou iets duidelijk maken of jou beschermen? Natuurlijk is het heel vervelend als je elke dag om acht uur thuis moet komen, maar daar hebben ze misschien wel een goede reden voor. Zij willen namelijk dat jij veilig thuiskomt. Of op tijd naar bed gaat, omdat je schoolprestaties dan verbeteren. Probeer te bedenken waarom je ouders jou bepaalde dingen verbieden. Misschien kom je er zelf niet uit, vraag het dan aan je moeder of vader. Niet tevreden met het antwoord of ben je het oneens? Dan kun je met je ouders in gesprek gaan.

In gesprek gaan
Over veel dingen is te onderhandelen. Je bedtijd bijvoorbeeld. Vertel je vader en/of moeder rustig wat jij van de regel vindt en waarom jij graag later naar bed wilt. Let hierbij goed op dat je vanuit jezelf praat, dus begin je zinnen met ‘ik vind…’. Vraag waarom je ouders bepaalde regels stellen en probeer hun argumenten te weerleggen. Beschuldig niemand, dat helpt niet mee om te krijgen wat je wilt. Ook is het belangrijk om rustig en op een vriendelijke toon te praten. Als je merkt dat je boos wordt, neem dan even een time-out en vertel je ouders dat je er later op terug wilt komen. Dat klinkt allemaal als heel veel werk, maar na verloop van tijd zal je zien dat het zijn vruchten aflevert! Hierbij wel een waarschuwing; dit werkt niet bij alle regels en niet elke ouder staat open voor een discussie over de regels.

Accepteren
Als je weet waarom je ouders een regel hebben opgesteld en er niet vanaf willen wijken, is er maar één oplossing. De regel accepteren. Natuurlijk kan je achter de rug van je ouders om de regels breken, maar dat komt altijd een keer uit. En de meeste ouders worden dan strenger en geven straf. Dat is nu juist iets wat je wilt voorkomen. Accepteer de regel en laat dat je ouders duidelijk merken. Dat maakt meteen dat zij meer vertrouwen in jou hebben. Want als jij je zo volwassen gedraagt, dan betrekken zij jou de volgende keer misschien bij het maken van de regels.

En ga jij iets met deze tips doen? Misschien heb jij nu al wel een heel plan in je hoofd, zodat je wat later naar bed kunt of langer mag gamen Succes met het uitvoeren van deze tips. Want dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.