De leukste musea!

Misschien word jij niet meteen enthousiast bij het woord museum. Maar behalve de musea waar vooral schilderijen aan de muur hangen, zijn er ook veel musea waar je zelf dingen kan doen en ontdekken. Wij zetten per provincie en paar musea op een rijtje.

Groningen

Friesland

Drenthe

Overijssel

Flevoland

Gelderland

Utrecht

Noord-Holland

Zuid-Holland

Zeeland

Noord-Brabant

Limburg

Groningen

Als jij graag strips leest, dan moet je een keer in het Nederlands Stripmuseum in Groningen zijn geweest. Hier kun je niet alleen een grote collectie stripboeken bekijken, je kan ook zien hoe deze strips gemaakt worden. Geen stripfan? Dan is het Doemuseum in Veendam een optie. Hier kijk je naar kunst, en daarna kan je het zelf maken! Er zijn verschillende exposities van schilderijen om je te inspireren en er is ook een LEGO-expositie. Je kan uiteraard ook zelf aan de slag en een waar kunstwerk van LEGO bouwen.

Friesland

In Leeuwarden is Natuurmuseum Fryslân aan te raden. Hier kan je, zoals de naam al zegt, van alles ontdekken over de natuur.

Drenthe

Drenthe staat vooral bekend om de hunebedden die daar vroeger gebouwd zijn. Je kan er nog steeds veel bewonderen. Lijkt dat je interessant? Dan is het Hunebedcentrum in Borger echt iets voor jou. Vlakbij dit museum staat bovendien het grootste hunebed van Nederland. Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord, waar je het verleden van Drenthe beleeft, is ook een bezoekje waard. Of misschien heb jij altijd al willen weten hoe het leven in een gevangenis eraan toe gaat, zowel vroeger als nu. Dan is het leuk om het Gevangenismuseum in Veenhuizen te bezoeken.

Overijssel

In het Museum TwentseWelle in Enschede zijn verschillende tentoonstellingen te zien, bijvoorbeeld over de wens van de mens om te vliegen of over mechanieken in de natuur. Je kan er ook veel zelf knutselen. In Hengelo kun je techniekmuseum Oyfo bezoeken, met een grote collectie verschillende machines. In dit museum beleef je de geschiedenis van techniek, van elektrotechniek tot telecommunicatie. Altijd al willen weten hoe een stoommachine werkt? Of wil je graag ontdekken hoe het is om in een telefooncel bellen? Bij Oyfo kan het!

Flevoland

Als je op zoek bent naar een leuk museum in Flevoland, dan is Aviodrome in Lelystad een goede tip. Hier kan je natuurlijk allerlei vliegtuigen bekijken, maar je kan ook in simulators ervaren hoe het is om zelf te vliegen! Dit filmpje geeft je alvast een impressie van het museum.

Gelderland

In Gelderland kan je beleven hoe het is om blind te zijn. Hiervoor ga je naar het MuZIEum in Nijmegen. Je kan je laten rondleiden door de stad, maar dan blind. Een bijzondere ervaring! In de video hieronder zie je hoe dat eraan toe gaat. Als jij liever heel actief bezig bent, dan is Geofort in Herwijnen leuk. Hier kun je bijvoorbeeld je weg proberen te vinden door verschillende doolhoven.

Utrecht

Treinen van vroeger en nu bewonderen doe je in het Spoorwegmuseum. Vanaf station Utrecht kun je er zelfs met een stoomtrein naartoe. In Soest kan je ook naar het Nationaal Militair Museum, waar je kennis maakt met de militaire geschiedenis van Nederland. Je staat oog in oog met gigantische oorlogsvoertuigen en je kan alle verschillende uniformen bewonderen. Je kan ook zelf een F-16 besturen in een simulator! In deze video zie je alvast wat er allemaal te doen is.

Noord-Holland

Bij Nemo in Amsterdam ga je op ontdekkingstocht door de wetenschap en je kan er natuurlijk allerlei dingen zelf doen, zoals je in de video bovenaan ook al kon zien. In het museum Beeld en Geluid in Hilversum duik je in de wereld van de media en ook hier kan je weer van alles zelf doen en ontdekken. Heb jij meer interesse in het verleden? In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam leer je alles over hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In het Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk kan je zelf plaatnemen in de veilingbanken en meebieden bij de groenteveiling!

Zuid-Holland

In Den Haag ligt het miniatuurpark Madurodam. Heel Nederland in het klein! In het COMM museum, ook in Den Haag, draait alles om communicatie. Communiceren doen we de hele dag door, maar wat weet je er eigenlijk vanaf? Ga op ontdekking op de verschillende etages van het museum. Ook leuk is Corpus in Leiden, waar je letterlijk een reis door het menselijk lichaam maakt. In een gigantische pop ga je bij de knie naar binnen en aan het einde van je reis kom je bij de hersenen naar buiten.

Zeeland

Zeeland wordt natuurlijk omringd door de zee, dus het is niet zo gek dat er een museum is dat het MuZEEum heet. Dit museum ligt in Vlissingen. Hier leer je de Zeeuwse maritieme geschiedenis kennen. In Zeeland vind je ook een deel van de deltawerken, bijvoorbeeld de stormvloedkering. Deze kan je bezoeken als je naar Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder gaat. Bij dit park horen bovendien een aquarium, waterpark en andere attracties! Kijk vast mee naar de trailer van de Delta Experience.

Noord-Brabant

Wil je graag naar een mooi natuurmuseum, maar is Friesland wat te ver weg? Ook in Tilburg kan je de natuur ontdekken in Natuurmuseum Brabant. In Boxtel kun je het Oertijdmuseum bezoeken, waar je alles ontdekt over, jawel, de oertijd. Bovendien hebben ze een prachtig dinopark ingericht. In Overloon kan je nog naar het Oorlogsmuseum, waar ze de grootste collectie voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog hebben.

Limburg

In het Discovery Center Continium in Kerkrade draait alles om wetenschap. Beleef in het theater de wereld van oerknal tot toekomst, of ga experimenteren in het lab. Heb jij altijd al een kasteel vanbinnen willen zien? Kasteel Hoensbroek is heel toegankelijk met meer dan 40 ingerichte vertrekken. Hier zie jij hoe het leven in een kasteel was!

Wil je nog meer tips? Kijk dan op deze website.

Naar welk van deze musea zou jij willen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.