De reis van een vluchteling

Een paar kilometer van zijn huis was de oorlog in volle gang en Mohammed was bang. Het zorgde ervoor dat de succesvolle zakenman besloot te vluchten. Eerst ging hij de grens over bij Turkije en toen door naar Griekenland, verstopt in een vrachtwagen samen met nog wat andere Syriërs. Mislukt! Ze werden betrapt en teruggestuurd. Drie dagen later probeerde hij het nog een keer. Alweer mislukt. Dit kostte hem al € 2.000,- en hij was nog niet eens op de helft. Mohammed wist dat hij met zijn €700,- per maand een hoog salaris had voor een Syriër. En voor hem was het al moeilijk te betalen. Maar wat nu? Het was niet zijn eerste keus maar hij ging het toch doen, de Middellandse Zee oversteken. Hij zocht een mensensmokkelaar waarvan hij dacht dat die te vertrouwen was en betaalde €1000,- euro voor deze reis. Met een gammel bootje staken zij de Middellandse Zee over vanaf Turkije naar Griekenland. Hoewel veel andere boten zonken, had Mohammed geluk. Hij kwam veilig aan in Griekenland. Daar werd hij opgevangen door hulptroepen uit heel Europa. Waar hij daarna heen ging? Dat wist hij nog niet. Hij voelde zich eindelijk een beetje veilig, ook al had hij geen idee waar hij naar toe zou moeten. Het liefst zou hij gaan werken en een nieuw leven opbouwen ergens in Europa. Hij zou graag naar Duitsland gaan, daar had hij goede verhalen over gehoord.

Vluchten, waarom eigenlijk?
Wat doe je als je middenin een oorlog leeft? Zou jij net als Mohammed op de vlucht slaan? Maar waar moet je dan naartoe? En hoe gaat dat? Of vind jij oorlog geen geldige reden is om je land te verlaten? De oorlog in Syrië is aan de gang en het geweld neemt alleen maar toe. Dit heeft 200.000 mensen het leven gekost, waarvan 10.000 kinderen. De meest mensen die vluchten, vluchten voor de oorlog.

Waarheen vluchten?
Je besluit om te vluchten, maar waar moet je dan naartoe? Wist je dat veel vluchtelingen niet zo veel keus hebben? Alleen de rijken, 2% van alle vluchtelingen, kunnen naar Europa toe komen. De goedkoopste en manier is het vliegtuig (dat kost € 400,-), maar hier hebben zij wel een studie- of werkvisum voor nodig. Als zij dat niet krijgen, kunnen zij de lange route langs de oostgrens nemen. Dit is vooral veel lopen, maar zij kunnen er ook voor kiezen met mensensmokkelaars mee te gaan in bijvoorbeeld een vrachtwagen.

Maar wat nou als dit allebei niet lukt? Dan komt de keuze om de Middellandse Zee over te steken met een gammel bootje opeens heel dichtbij. Veel van de vluchtelingen komen via deze manier Europa binnen. Ze betalen dan € 1.000,- per persoon om vanaf Turkije of Libanon naar Griekenland of Italië te varen.

De vluchtelingen die geen geld hebben om naar Europa te komen of degenen die betrapt worden blijven in Turkije, Pakistan of Libanon, dit is ongeveer 33%. De overige 65% van de vluchtelingen zoekt een veilige plek in eigen land. De 2% die overblijft komt in Europa terecht.

Eenmaal in Europa
Alleen al in Griekenland komen dagelijks 1.000 vluchtelingen aan per boot. Al die vluchtelingen komen op één plek aan. Waar kunnen zij dan terecht? Hoe komen zij aan eten en drinken? Dat is een probleem. Griekenland kan moeilijk iedereen helpen. Daarom is er hulp uit heel Europa om Griekenland te helpen met deze taak.

Griekenland en Italië kunnen alle vluchtelingen niet alleen aan. De Europese Commissie heeft hier iets op bedacht. Ze verdelen alle vluchtelingen over de landen in Europa. Niet alle landen zijn het hiermee eens maar toch hebben zij weinig keus. Hoeveel vluchtelingen een land moet opvangen hangt af van het aantal inwoners en hoe rijk het land is. Een land met veel inwoners en met genoeg geld, vangt ook veel vluchtelingen op.

In Nederland
Als vluchtelingen worden opgevangen in asielzoekerscentra moeten zij afwachten of hun asielaanvraag geaccepteerd wordt. De eerste zes maanden mogen asielzoekers nog niet werken of Nederlands leren. Als ze aan het werk gaan mag dat maximaal 24 weken per jaar. Kinderen hebben leerplicht, dit geldt ook voor asielzoekers. De kinderen gaan gewoon naar school. Eerst naar een internationale school, en als zij de taal geleerd hebben, mogen zij ook naar een Nederlandse school.

Wat maken die vluchtelingen wat mee hé? Of vind jij het wel meevallen? Geef je mening in de poll!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.