Houd je studie betaalbaar

Als jij aan een hbo- of universitaire opleiding begint, krijg je ermee te maken: het leenstelsel. Dat betekent dat je na vier jaar studie al een studieschuld hebt van minimaal €28.000,-! Dit bedrag heb je nodig om eten, huur en studie te betalen. En als je vertraging oploopt, wordt het bedrag nog hoger… Hoe kom je je studie door zonder teveel financiële kleerscheuren?

Lenen moet nu eenmaal, maar dat betekent niet dat je een torenhoge schuld hoeft te hebben als je klaar bent met studeren. Zo bespaar je jezelf niet alleen veel geld in de toekomst, maar ook heel veel stress.ohjee

  1. Heel veel ouders sparen voor hun kind. Het geld dat je ouders voor je sparen kan aardig oplopen in die 16, 17 of 18 jaren dat jij al op deze aarde rondloopt. Misschien sparen jouw ouders ook wel voor je? Vraag eens of jij dat geld mag gebruiken voor je studie in plaats van je rijbewijs, eerste huisje of een vakantie.
  2. Doe belastingaangifte. Belastingaangifte doen, is niet de leukste klus. Toch moet je het zeker doen, want je kan er heel wat geld mee terug krijgen. Moeilijk is het niet en er is hulp.
  3. Lees de bespaartips van het Nibud door. Het Nibud is een organisatie die de inkomsten en uitgaven van huishoudens onderzoekt. Heel veel studenten hebben er moeite mee om minder uit te geven dan ze binnen krijgen. Het Nibud helpt hen en aankomende studenten door lijstjes op te stellen en tips te geven.
  4. Wees zeker van je keuze. Doe een studie waar je echt enthousiast over bent. Het is heel moeilijk om de juiste opleiding te kiezen. Gelukkig helpen heel veel hogescholen en universiteiten aankomende studenten een handje door hen een studiekeuzetest te laten doen voor ze beginnen.huis van geld
  5. Blijf thuis wonen. Misschien keek je er wel ontzettend naar uit om op kamers te gaan. Thuis kunnen komen wanneer je wilt, eten wat je wilt en geen ‘gezeur’ aan je hoofd. Dat leven is alleen ook heel duur, gemiddeld meer dan €900,- per maand. Het is leuker om ná je studie te verhuizen, dan na je studie weer terug naar je ouders te verhuizen met een grote studieschuld.
  6. Nieuwkoop is duurkoop. Koop je boeken tweedehands in plaats van nieuw. Wacht ook met boeken kopen tot je het eerste college hebt gehad van je vakken. Soms zijn boeken niet nodig, omdat de leraar je een uittreksel geeft of is de boekenlijst verouderd. Zonde om de verkeerde boeken te kopen of een boek dat je helemaal niet nodig hebt. Dit kun je trouwens ook toepassen op meubels om je kamer in te richten als je op kamers gaat. Ook kun je rondvragen bij je familie, misschien hebben die wat over, of ga een middagje winkelen in de kringloopwinkel.
  7. Leen niet meer dan je nodigt hebt voor je studie. Een studielening zal je sowieso moeten afsluiten, maar een goede houding hierin kan een enorm verschil maken. Leen niet meer dan je nodig heb en houd je dan toch wat over, zet het weg. Maar ook hier moet je mee uitkijken, want de rente die je over het spaargeld krijgt is vaak minder dan de rente die je moet betalen over wat je leent! Een oplossing hiervoor is om het geld op een depositospaarrekening te zetten. Dat houdt in dat je het geld voor een aantal jaar in bewaring geeft van de bank. Banken zijn daar heel blij mee, die geven op deze spaarrekeningen dus een hogere rente en dan maak je dus wel “winst”!
  8. Bijbaantje. Heb je tijd over? Zoek een leuk bijbaantje. Sommige banen zijn elke week, maar ook als je maar soms tijd over hebt, dan kun je aan de slag, bijvoorbeeld als verkeersteller of rond een festival of ander groot evenement.

Een studie is en blijft duur, maar met deze tips krijg je alles waar je recht op hebt en bespaar je ook nog eens heel wat. Kom je er nog niet uit dan kun je altijd hulp vragen aan je ouders of verzorgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.