Je scrolt door je feed en ziet opeens jouw favo beroemdheid een spelletje aanprijzen, reclame maken voor een gok-app, of een raar dansje doen. Dankzij nieuwe techniek kan je van iedereen video's maken, zonder dat de persoon in het filmpje er zelf aan mee werkt.
Wat is een deepfake?
Met deepfaketechnologie kan je video’s, foto’s, spraakberichten en ook teksten maken die echt lijken, maar niet echt zijn. Je kan dus video's maken waarin mensen dingen zeggen of doen die ze nooit gezegd of gedaan hebben. In dit filmpje legt Guus van 16 uit hoe hij dat precies doet.
Deepfake gebruiken
Deepfakes worden voor verschillende dingen gemaakt. Vaak is het voor de grap; mensen plakken het gezicht van een opa op een baby bijvoorbeeld, of ze laten Louis van Gaal een dansje doen. Maar het is soms ook wel wat serieuzer. Zo kan een bekende persoonlijkheid je bijvoorbeeld vertellen dat je een lening moet afsluiten of je bank gegevens moet geven in ruil voor (gratis) geld. De mensen in de video's hebben dit zelf nooit gezegd. Soms bedenken de makers van deze deepfakes een nieuw mens, de persoon die jij ziet praten in de video bestaat dan helemaal niet eens!
Influencers en bekende mensen worden op deze manier gebruikt om jongeren te lokken naar bijvoorbeeld online casino’s. Boef, Mr Beast en Virgil van Dijk zijn al gebruikt in zo’n ‘reclame’. Deze deepfakes zijn te produceren in elke taal.
Deepfakes herkennen
Het is nu al heel moeilijk om een deepfake te herkennen en dat wordt in de toekomst alleen nog maar moeilijker. De mensen en computers die de deepfakes maken worden er namelijk steeds beter in. Het is daarom altijd belangrijk om zelf na te denken. Praat Kylie Jenner opeens Nederlands, of prijst Virgil van Dijk iets aan wat niet bij hem past? Dan zal het ook wel niet waar zijn. En er zijn nog een paar dingen waar je op kan letten.
- Let op de randen van iemands gezicht. Daar is het soms onscherp, of er zijn rare verkleuringen of vervormingen.
- Let op de mond. Kloppen de bewegingen met wat er gezegd wordt?
- In het geval van een nieuwsfilmpje (waar bijvoorbeeld een president iets zegt), check verschillende nieuws sites om te kijken of je daar hetzelfde nieuws ziet.
- In het geval van beroemdheden en influencers, check het account van de persoon. Staat de video op hun eigen account? Dan zal het wel waar zijn. Staat het niet op hun account? Grote kans dat het deepfake is.
Wil je meer weten over deepfakes?
- In dit artikel van BNR lees je meer over hoe mensen geld verdienen aan deepfakes.
- In dit artikel van RTL-nieuws lees je over hoe steeds meer bekende mensen gebruikt worden in deepfakes.
Zoals altijd, deel jouw verhaal op ons forum!