Een eerlijke prijs

Deze week is het Fairtrade week! Koop jij weleens Fairtrade producten? En weet je waarom het goed is als je Fairtrade producten koopt?

Fair?

Wist jij dat de kledingstukken die jij nu aan hebt waarschijnlijk gemaakt zijn door mensen uit lagelonenlanden. Zoals je t-shirt van de Primark of je broek van de Zara. Vaak werken deze mensen in slechte omstandigheden en worden ze slecht betaald. In plaats van goedkope kleding, kan je ook iets duurdere eerlijke kleding kopen. Want wist jij dat wat jij koopt verschil maakt? Dat je beter een broek kunt kopen bij de H&M dan bij de New Yorker?! Op www.rankabrand.nl kun je jouw favoriete kledingwinkels vergelijken op duurzaamheid.

Fairtrade producten

Wil je nog meer verschil maken? Kijk dan eens naar Fairtrade kleding of Fairtade producten. Deze Fairtrade producten kun je herkennen aan een Fairtrade logo. In Nederland hebben wij het Max Havelaar keurmerk. Fairtrade betekent eerlijke handel. Bij Fairtrade denken de meeste mensen aan koffie. Maar er zijn veel meer producten die verkocht worden met het keurmerk, wereldwijd zijn dit er meer dan 30.000! Fairtrade producten zoals Tony Chocolonely chocoladerepen kun je kopen in de supermarkt. Spullen zoals beeldjes, speelgoed en kleding van Fairtrade kun je vaak kopen in WereldWinkels en eco warenhuizen. Ook vind je Fairtrade spullen op het internet en kun je Fairtrade eten in restaurants. Op de site www.fairtradegemeenten.nl/vind-jouw-gemeente/ kun je kijken waar je Fairtrade producten kunt kopen en waar je Fairtrade kunt eten in jouw buurt.

Bekijk dit filmpje waarin 2 jonge vloggers jou vertellen welke Fairtrade producten te koop zijn.

Waarom Fairtrade?

Als je kiest voor Fairtrade kleding, spullen of eten help je mensen uit de lagelonenanden. Fairtrade maakt afspraken die zorgen voor een beter leven voor boeren en hun werknemers. Ook is er aandacht voor duurzaamheid, zoals milieuvervuiling. Eén van de afspraken is dat boeren samenwerken met andere boeren. Ze kunnen bijvoorbeeld samen katoenzaden kopen. Ook krijgen ze door het keurmerk een eerlijke prijs voor hun producten. De boeren en hun werknemers zijn daardoor altijd zeker van een inkomen. Naast de samenwerkingen en de minimumprijs krijgen de boeren en werknemers ook een premie. Dit is een extra bedrag bovenop de verkoopprijs. Het geld van de premie kunnen de boeren aan gezamenlijke producten uitgeven. Boeren kunnen bijvoorbeeld een weegschaal kopen om producten te wegen, maar ook hun geld uitgeven aan het bouwen van scholen en ziekenhuizen.

Wil je alles weten over Fairtrade? Dit filmpje vertelt je meer!

Wat kun jij doen?

Ook jij kan de boeren helpen! Dit kun je doen door eerlijke kleding of spullen te kopen. Je kunt bijvoorbeeld voor een verjaardagsfeestje cadeautjes kopen die een Fairtrade keurmerk hebben. Ook kun je andere mensen meer bekend maken met Fairtrade, door bijvoorbeeld je vrienden over je eigen Fairtrade ervaringen te vertellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.