Huiselijk geweld

Niet in ieder huis hangt een fijne sfeer. Misschien zijn jouw ouders ook wel eens heel boos, of wordt er geslagen en gevochten. Huiselijk geweld komt veel meer voor dan jij wellicht denkt. Als thuis geen fijne plek meer is om te wonen, kan je hiervoor hulp krijgen. Maar wanneer moet je echt hulp inschakelen, en wat kan je van die hulp verwachten?

Vrouw In Grijze Tanktop

Huiselijk geweld kan ook emotionele mishandeling zijn

Bij huiselijk geweld denk je misschien snel aan lichamelijk geweld. Maar ook schelden, dreigen, afpersen, stalken en isoleren vallen onder deze categorie. Mishandeling hoeft namelijk niet altijd fysiek te zijn, maar kan ook emotioneel. Als jij met lichamelijk of emotioneel geweld te maken hebt, dan is het belangrijk daarbij hulp in te schakelen. Ook bij twijfel kun je bellen of chatten met een hulpverlener.

Tips bij lichte spanningen thuis

1. Neem een time-out.

  • Tel tot tien, adem diep in en uit of loop een rondje.

2. Praten lucht op.

  • Vertel elkaar hoe je je voelt, waar je je zorgen over maakt, wat er mis ging en wat je kan doen als het weer hoog oploopt. Of praat erover met je vrienden, een jongerenwerker, een mentor of een oom of tante.
  • Ook kun je bellen (0800 0432) of chatten met de Kindertelefoon.

3. Zorg voor een dagritme

  • Als je genoeg slaapt, gezond eet en genoeg beweegt, dan kun je beter omgaan met spanningen thuis. Sta dus op tijd op en maak zeker ook tijd vrij voor ontspanning.

4. Doe iets leuks!

  • Iets leuks doen zorgt er vaak voor dat je je beter gaat voelen.

Veilig Thuis

Veilig Thuis is een advies- en meldpunt voor huiselijk geweld. Wanneer je hiermee belt of chat (dit kan anoniem), dan krijg je een hulpverlener aan de lijn. Hieraan kun je alles vertellen en vragen over jouw situatie. De hulpverlener zet alles op een rij en geeft jou advies. Ook kijkt de hulpverlener of er professionele hulp nodig is en welke hulp dat dan moet zijn. Het landelijke (gratis te bellen) telefoonnummer van Veilig Thuis is 0800-2000 en is 24/7 bereikbaar.

Naast Veilig Thuis kan je ook bellen met de Kindertelefoon (0800-0432) of je kan een kijkje nemen op de sites van MIND en Fier! Ook kun je langsgaan bij een jongerenwerker of je eigen huisarts.

Hoe herken je het bij een ander?

Het kan ook zo zijn dat je het gevoel hebt dat bij iemand anders thuis sprake is van huiselijk geweld. Hieronder noemen we een aantal dingen waaraan je dat zou kunnen herkennen:

  • Diegene is heel stil en teruggetrokken óf juist heel druk
  • Diegene heeft een onverzorgd uiterlijk
  • Diegene heeft soms wonden die hij/zij niet goed uit kan leggen
  • Het huisdier van diegene wordt verwaarloosd
  • De ouders van diegene zijn onverzorgd of somber

In deze situatie kan je eerst met die persoon praten om te kijken wat er aan de hand is, of je gaat naar een docent. Als je het gevoel hebt dat diegene niet open durft te zijn maar toch hulp nodig heeft kan je ook bij de eerder genoemde hulporganisaties terecht.

Gratis stockfoto met aanmoedigen, afwachtend, anoniem

Meer info

Thema: Wat als er door corona veel spanning is bij jou thuis?

Veilig Thuis

Klokhuis: kindermishandeling

Kindertelefoon

MIND

Fier!

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.