Illegaal downloaden is nu echt illegaal

Films, muziek en foto’s downloaden is nu officieel verboden. Dat heeft het Europese hof van Justitie bepaald in een rechtszaak over de thuiskopieheffing.

Illegaal downloaden?

Het was jarenlang toegestaan om muziek, series en films voor eigen gebruik te downloaden, je mocht het alleen niet uploaden (verspreiden). Veel websites verspreiden films, muziek of boeken gratis zonder dat de maker toestemming heeft gegeven. Dit wordt gedaan via bijvoorbeeld torrentsites, deelsites en nieuwsgroepen. Voor het downloaden wordt vaak een speciaal programma gebruikt.

In Nederland betaal je daarom een thuiskopieheffing voor harde schijven, lege dvd’s, laptops of tablets. Dit bedrag wordt uitgekeerd aan de makers van films, series en muziek.

Thuiskopieheffing wat is dat?Thuiskopieheffing

Het idee van de thuiskopieheffing is dat de auteur gecompenseerd wordt, omdat je geen originele film of een cd koopt. Muziek en films die je vanuit illegale websites download mag je kopiëren, omdat dat ook is opgenomen in de thuiskopieheffing. Maar wat heeft het Europese Hof precies gezegd? Het hof vindt dat er een groot verschil bestaat tussen dingen die je in de winkel koopt en dingen die je vanuit illegale websites hebt gedownload.

In april 2014 bepaalde daarom het Europese Hof dat de makers zo toch nog niet genoeg kregen voor hun werk. Nederland staat daarom downloaden uit illegale bron niet meer toe. De legale verkoop van films en muziek zou er teveel onder lijden.

Anoniem_downloadenHuh, wat wilt dat precies zeggen dan?

Volgens de ICT-jurist Arnoud Engelfriet betekent dat, dat wanneer je iets uit een illegale bron downloadt, het niet meer onder de thuiskopieregels valt. En dus is het per direct verboden.

Oh shit, hoe moet ik voortaan downloaden dan?

Je mag nog downloaden, zolang het niet meer vanuit een illegale bron is. Een muziek of film downloaden vanuit een torrentsite mag dus niet meer. Maar een liedje vanuit iTunes kopen en downloaden weer wel. Uploaden van een product dat niet van jou is, was al verboden. Voor streamen via Netflix of Popcorn Time zie ons thema 'streamen: wat mag wel of niet'.

Hmm wat gebeurt er als ik toch illegaal ga downloaden?

Op dit moment nog niks, want geen bedrijf klaagt nog iemand aan. De kans bestaat wel dat je in Nederland gepakt wordt voor illegaal downloaden met een boete tot gevolg. Maar sta er eens bij stil en bedenk wat jij ervan zou vinden als jouw eigen werk wordt gekopieerd oftewel gestolen door anderen.

Foto: Cassette

Foto: Anonymous

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.