Wasetiketten: hoe moet ik wassen?

“Een kind kan de was doen.” Iedereen kent dit spreekwoord wel, maar eigenlijk klopt er helemaal niks van! Je moet wél weten welke instructies je de wasmachine moet geven! Dus wat moet je doen als je ouders een paar weken weg zijn, of als je niet meer thuis woont en je plotseling zelf de was moet gaan doen?

Gelukkig vertellen de symbolen in de etiketten je hoe je jouw jeans moet wassen of hoe je die blouse mag strijken. Maar wat betekenen nu al die symbolen en welke functies heeft de wasmachine?

Symbolen in het etiket – Wassen

Zo'n 'wastobbe' met water erin en een cijfer betekent dat je het kunt wassen, maximaal op het aantal graden dat in de tobbe staat. In dit geval dus 95 graden.

Een tobbe met één zo'n streepje eronder, betekent dat je het kan wassen met een synthetisch wasprogramma (anti-kreuk), op maximaal het aantal graden dat erin staat.

Een tobbe met twee streepjes staat voor een wolwasprogramma, maximaal te wassen op het aantal graden dat erin staat.

Dit bekent dat je het niet in de wasmachine mag stoppen, maar met de hand moet wassen. Let er hierbij wel op dat je een speciaal handwasmiddel gebruikt!

Dit betekent dat het kledingstuk helemaal niet gewassen mag worden. Soms mag je het wel een beetje deppen met water, maar probeer dit eerst uit op een onopvallend plekje en kijk dan wat er gebeurt. Kijk naar de rest van de symbolen in het etiket of het bijvoorbeeld wel chemisch gereinigd kan worden.

Op de wasmachine staan soms de symbolen maar vaker staan er namen van de verschillende programma's (zoals bijvoorbeeld het anti-kreukprogramma). Kijk dus even op jouw wasmachine wat overeenkomt met wat hierboven staat.

Opties op de wasmachine

Op de wasmachine staan meer woorden en programma's dan hierboven staan uitgelegd. De belangrijkste staan hieronder.

* Centrifugeren: dit gebeurt altijd op het laatst. Hierbij gaat de wastrommel heel hard ronddraaien zonder water erin, dit maakt vaak een hard geluid. Zo worden de kleren een beetje droger. Als dit niet gebeurt, komen de kleren er druipend nat uit en duurt het ontzettend lang voordat ze droog zijn.

* Lang programma: de wasmachine heeft altijd een bepaalde tijd dat hij erover doet om één was te draaien. Maar als je kleren erg vies zijn, kun je kiezen voor het lange programma. De kleren worden dan extra goed gewassen, waardoor er meer vlekken uit gaan.

* Kort programma: als je kleren wil wassen die niet heel vies zijn, kun je voor het korte programma kiezen. Zo wordt je kleding wel lekker fris, maar omdat er geen vlekken in zitten, is een langer programma niet nodig.

* Voorwas: ook dit kies je als je kleren erg vies zijn.

Symbolen in het etiket – Drogen

Als je kleren eenmaal schoon zijn, kun je ze natuurlijk aan de waslijn hangen. Maar als het geen zomer is en je hebt in huis weinig ruimte, óf je hebt je kleding snel nodig, kun je ze in de droogtrommel stoppen.

Het vierkantje met een rondje erin staat voor drogen in de droogtrommel. De twee stipjes betekenen dat je het op hoge temperatuur kan drogen.

Als er maar één stipje in het rondje staat, mag je het slechts op lage temperatuur drogen.

Het kruisje betekent dat je dit kledingstuk niet mag drogen in de droogtrommel.

Symbolen in het etiket – Strijken

Op de meeste strijkbouten staat niet het aantal graden, maar alleen de stipjes. Het aantal stipjes staat altijd voor de hieronder aangegeven temperatuur, dus als je hiernaar kijkt, kan er niks misgaan.

Dit tekentje staat voor een strijkbout. Als er drie stipjes in staan, mag je het op de warmste stand strijken (maximaal 200 graden).

Met twee stipjes in de strijkbout mag je het op maximaal 150 graden strijken.

Als er maar één stipje is weergegeven, mag je het niet warmer dan op 110 graden strijken.

Als er een kruis over de strijkbout heen staat, mag je het kledingstuk niet strijken.

Symbolen in het etiket – Bleken

Het kledingstuk mag met chloor gebleekt worden.

Het kledingstuk mag niet gebleekt worden.

Let op: chloor is een chemische stof, dus trek handschoenen aan als je het gebruikt. Als je een kledingstuk eenmaal hebt bewerkt met chloor, kun je niet meer terug, dus doe voorzichtig!

Symbolen in het etiket – Chemisch reinigen

Als één van bovenstaande symbolen in het etiket van je kleding staat, betekent het dat de kleding chemisch gereinigd kan of moet worden. Als dit het geval is, breng dan je kleding naar een stomerij, zij kunnen je verder helpen. Let wel op het laatste symbooltje; deze lijkt heel erg op het symbooltje voor 'niet drogen', haal deze dus niet door elkaar!

Tips

* De belangrijkste tip bij wassen is: let op de kleuren van de kleding. Stop vooral geen witte en gekleurde was bij elkaar, maar ook meerdere kleuren bij elkaar kan rare vlekken of kleurveranderingen opleveren. Probeer dus zoveel mogelijk dezelfde kleuren bij elkaar te stoppen om dit te voorkomen.

* Ook nieuwe, donkere spijkerbroeken kunnen afgeven bij de eerste paar wasbeurten. Dit staat vaak ook in het etiket aangegeven, of het wordt er in de winkel bij gezegd. Vaak is het na een aantal keren wassen wel veilig om het bij de rest van de was te stoppen.

* Tegenwoordig zijn bijna alle wasmiddelen goed genoeg om op lage temperaturen te wassen en er ook dan alle vlekken uit te krijgen. Dit is beter voor je kleding, want de kans op krimpen is kleiner. Maar het is ook veel beter voor het milieu! Je wasmachine gebruikt veel minder stroom, dus als je niet per se op hoge temperatuur hoeft te wassen, hou het dan bij 30 of 40 graden.

* Stop zoveel mogelijk kleren tegelijk in de wasmachine. Eén wasbeurt kost veel energie en water, dus het is zonde om de trommel halfvol te doen.

* Beha's en gevoelige stoffen als kant en dergelijke kunnen beschadigd worden tijdens het wassen. Bij veel lingerie- en kledingzaken zijn kleine 'waszakjes' te koop die de kleding beschermen.

* Als je poederwasmiddel gebruikt, kun je het beste je kleding binnenstebuiten wassen. Als er dan witte vlekken op de kleding komen door het poeder, zie je het niet aan de buitenkant. Kleding met opdruk (vooral plaatjes die erop gestreken zijn) MOET je binnenstebuiten wassen. Zo raakt de opdruk niet of minder snel beschadigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.