Insecten eten

Insecten worden in veel landen al gegeten. Vooral in Azië en Afrika is het heel normaal, maar hier in Europa moeten we nog wennen aan het idee. Toch eet jij ook al insecten, vaak zonder dat je het doorhebt. Roze koeken, rode M&M’s en Fristi hebben bijvoorbeeld hun mooie kleurtje te danken aan de kleurstof E120 (karmijnrood), die gemaakt wordt van luizen. Ook in E904, gebruikt als glansmiddel voor bijvoorbeeld snoep, kunnen delen van luizen zitten.

Daarnaast zijn er producten waar duidelijker op staat dat er insecten inzitten, zoals energierepen met buffalowormen en burgers met sprinkhanen. Die burger wordt in de video hieronder getest en blijkt hartstikke lekker te zijn. Nu hopen dat ze snel in de winkel liggen!

Insecten als vleesvervanger

De belangrijkste reden om insecten te eten is dat ze een goede vervanging voor vlees zijn. De productie van vlees heeft namelijk een grote impact op het milieu. Wist je dat er 15 duizend liter water nodig is om één kilo rundvlees te produceren?! Kippen, koeien en varkens eten daarnaast veel granen, mais en soja, dus er is ruimte nodig om dit te verbouwen. Hiervoor wordt bijvoorbeeld bos gekapt. Ook produceert vee veel mest, wat zorgt voor een hoge uitstoot van broeikasgassen. Arjen Lubach legt het nog eens haarfijn uit.

Insecten leveren net zo veel voedingswaarde als vlees en op sommige vlakken zijn ze zelfs beter dan vlees. Ze bevatten bijvoorbeeld veel eiwitten en zijn rijk aan mineralen, zoals ijzer.

Bovendien is het kweken van insecten beter voor het milieu dan het houden van vee. Voor het houden van insecten is bijvoorbeeld minder ruimte en water nodig, en ze produceren veel minder mest en daarmee minder broeikasgassen. In de video hieronder laat De Buitendienst zien hoe eetbare insecten, zoals meelwormen, gekweekt worden, hoe ze smaken én waarom je ze zou eten.

Hoe eet je ze dan?

Leuk al die voordelen, maar hoe eet je ze eigenlijk? Je kan ervoor kiezen om producten te eten waar insecten in zijn verwerkt, zoals in de volgende smaaktest.

Of je kan de insecten zo eten, zoals je zag in de video bovenaan. Tegenwoordig heeft het eetcafé Bagels & Beans ook een bagel op de kaart met insecten erop. Kijk maar mee in de video.

Om over na te denken

Voordelen genoeg en ze smaken prima, al valt over smaak altijd te twisten. Toch zijn er ook een paar puntjes om over na te denken:

  • Het welzijn van insecten. Tegenwoordig is het belangrijk dat vee genoeg ruimte krijgt en niet vetgemest wordt, maar hoe zit dat bij insecten?
  • Insecten en vegetariërs. We noemen insecten geen vlees, maar het zijn wel dieren.
  • Het is niet makkelijk om mensen over te halen om insecten te gaan eten. Insecten hebben hun uiterlijk nou eenmaal niet mee. Het zal dus nog wel een tijdje duren voordat het hier net zo normaal wordt als in sommige andere landen.

Nieuwsgierig geworden naar insecten, en zou je ze weleens willen eten? Misschien is een insectenkookboek dan wel wat voor jou! Op de website YouBeDo hebben ze een paar insectenkookboeken, neem maar eens een kijkje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.