Is dat ook intimidatie?!

Sociaal isoleren
Wanneer iemand in je omgeving je sociaal isoleert betekent dit dat iemand niet tegen je praat, je totaal negeert of je kleineert. Sociale isolatie gebeurt vooral in groepsverband. Het gevolg van sociale isolatie is dat je in een sociaal isolement kunt komen, waarin je geen contact meer hebt met andere mensen. Mensen die in sociale isolatie zitten spreken hun familie en vrienden ook nauwelijks meer.

Iemand het werk onaangenaam en onmogelijk maken

Dit speelt zich af op de werkvloer. Het kan zijn dat je baas elke keer de rotklussen op jou afschuift, je collega’s je bestanden op de computer met opzet wissen of dat belangrijke informatie niet aan jou wordt verteld. Ook kan het zijn dat er flauwe grappen worden uitgehaald, zoals het leggen van natte sponzen op je stoel.

Bespotten

‘Bespotten’ is een ander woord voor ‘beledigen’. Je kunt iemand bespotten op basis van uiterlijk, gedrag of manier van praten.

Roddelen

Dit begrip is natuurlijk erg bekend. Het is wanneer iemand voortdurend op een negatieve manier over je praat. Vaak zijn het vrienden, collega’s of kennissen die over elkaar roddelen.

Dreigen en machtsmisbruik

Een baas kan op de werkvloer wel eens misbruik maken van zijn macht. Zo kan hij je dingen opdragen, waar je misschien helemaal niet geschikt voor bent. Je baas kan ook altijd dreigen met ontslag. Wanneer je stage loopt, kan het zijn dat je stagebegeleider bijvoorbeeld dreigt met een laag cijfer voor je eindverslag.

Lichamelijk geweld
Bij deze vorm denk je niet meteen aan intimidatie, maar toch is het zeker een vorm van intimidatie. Wanneer iemand wordt geslagen of geduwd, kan dit heel intimiderend overkomen op die persoon.

Verbaal geweld
Naast lichamelijk geweld is verbaal geweld ook een vorm van intimidatie. Bij verbaal geweld gaat het erom dat steeds dezelfde mensen je uitschelden of neerhalen door middel van beledigende woorden.

(Seksuele) intimidatie
Dit is een vorm van ongewenst gedrag op seksueel gebied. Voorbeelden van seksuele intimidatie zijn: seksistische opmerkingen, hinderlijk gedrag of het ongewenst betasten van iemand.
Racisme
Racisme is het kleineren van iemand op basis van zijn/ haar etnische afkomst. Dit kan door middel van alle andere vormen die al eerder zijn besproken.

Hoe kan ik intimidatie voorkomen?
Intimidatie is een vorm van pesten, het is dus belangrijk dat als je het ziet gebeuren, je moet denken, dit mag niet! Als je het niet rechtstreeks tegen de ‘pestkop’ durft te zeggen, probeer er dan met andere mensen over te praten. Bijvoorbeeld als het gaat om intimidatie op school, praat er dan over met je vrienden of vriendinnen. Durf je dit niet? Wees dan niet bang om een leraar of een vertrouwenspersoon aan te spreken hierover. Het gaat erom dat jij je verhaal kan doen en je probleem wordt opgelost.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.