Je rijbewijs halen

Wat moet je allemaal doen vóór je brommer of scooter of auto mag rijden?

Hoe werkt het?

Het lijkt makkelijk om een scooter, brommer of auto aan te schaffen, maar je mag er natuurlijk niet zo op wegrijden. Als je scooter of brommer wil rijden, moet je in het bezit zijn van het AM-rijbewijs. Voor de auto heb je een B-rijbewijs nodig. Voor beide soorten rijbewijzen moet je een theorie- en praktijkexamen afleggen.

Theorie-examen

Het theorie-examen is vrij pittig dus zorg ervoor dat je goed bent voorbereid! Je kunt zelf een boek kopen en daaruit de theorie leren, maar bijvoorbeeld ook theorielessen volgen bij een rijschool, waardoor je meer kans hebt om te slagen. Als je je goed hebt voorbereid, kun je het examen aanvragen.

Het examen duurt ongeveer drie kwartier. Je moet een half uur van tevoren aanwezig zijn en ongeveer een half uur na het examen krijg je te horen of je bent geslaagd of niet. Als je geslaagd bent voor je theorie-examen, is hij een jaar geldig. In dat jaar moet je je praktijkexamen halen. Lukt dat niet, moet je opnieuw theorie-examen doen. Wil je weten hoe het theorie-examen in zijn werk gaat? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Praktijkexamen

Om praktijkexamen af te mogen leggen, moet je eerst praktijklessen gevolgd hebben. Hoeveel lessen je nodig hebt, is per persoon verschillend. Dit hangt af van onder andere je kennis van de brommer of auto, je verkeersinzicht, je rijvaardigheid en je leersnelheid. Je wordt tijdens je examen beoordeeld op gevaarherkenning, houding in het verkeer en voertuigvaardigheid.

Dan nog even dit!

Rijscholenkiezer.nl is een onafhankelijk vergelijkingsplatform voor rijscholen. Heb je nog geen idee welke rijscholen bij jou in de buurt zitten of wil je weten welke goed zijn? Kijk dan eens op deze site.

Voor meer informatie kun je ook kijken bij het CBR. Daar vind je meer informatie over de examens en de kosten.

Veel plezier op de weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.