Jong zwanger

Ben ik zwanger?

Wanneer je seksueel actief bent geweest kun je zwanger raken. Het is daarom belangrijk dat je het veilig doet wanneer je met iemand het bed in duikt. Je kunt bijvoorbeeld de pil slikken of een condoom gebruiken. Wanneer je veilig vrijt hoeft je je dus niet zo druk te maken dat je zwanger raakt. Dit wil niet zeggen dat het onmogelijk is.

Wat merk je van je zwangerschap? Dat verschilt per persoon. Het later of niet meer ongesteld worden is een van de belangrijkste eerste kenmerken. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn, gevoelige borsten, misselijkheid en pijn in de onderrug. Wanneer je verwacht zwanger te zijn, doe dan meteen een test! Zwangerschapstesten kun je in alle drogisterijen halen. Jij bent lang niet de enige dus je hoeft niet bang te zijn dat het kassameisje je raar aankijkt. Je kunt natuurlijk ook naar een wijk/dorp gaan waar de mensen je niet kennen.

Help ik ben zwanger! Wat nu?

Je bent zwanger en dit was niet gepland! Wanneer je erachter komt dat je daadwerkelijk zwanger bent is het belangrijk om dit niet geheim te houden. Natuurlijk is het moeilijk om het gesprek over de zwangerschap te beginnen met de vader van het kindje. Als je lang wacht met dit gesprek wordt het steeds moeilijker. Hij zal het uiteindelijk toch merken aan je gedrag of omdat je een dikke buik krijgt. Bovendien kun je de beslissing of je het kindje wilt houden beter niet alleen nemen. De vader van het kindje of je ouders kunnen je hierbij helpen. Voor sommige is het meteen duidelijk of ze het kindje houden, maar dit geldt niet voor iedereen. Wanneer je het kindje niet wil houden kun je abortus laten plegen of het kindje ter adoptie afstaan. Denk er eerst goed over na voordat je een van deze beslissingen neemt. Je zult dit besluit namelijk de rest van je leven meedragen. Het is namelijk jouw besluit om het kind te houden of niet. Niet die van de vader van het kindje, de dokter of je ouders. Alleen wanneer

de kinderbescherming vindt dat jij niet voor het kindje kan zorgen, mogen zij de keuze voor jou maken.

Wie vertel je dat je zwanger bent?

Zorg ervoor dat je een rustig moment uitkiest om het je ouders of de vader van het kindje te vertellen. Maak vooral niet de keuze om dit via een berichtje of telefoontje te doen. Je kunt de vader van het kindje vragen om mee te gaan naar je ouders om te vertellen dat je zwanger bent. Samen met hem sta je er niet alleen voor. Jullie zijn namelijk samen verantwoordelijk. Geef van te voren aan dat je iets wilt vertellen maar dat je het heel moeilijk vindt en hoopt dat ze het begrijpen. Vertel ze tijdens het gesprek dat je hoopt dat je ouders je willen helpen en steunen, welke keuze je ook maakt.

Het is niet gek wanneer je ouders schrikken als je vertelt dat je zwanger bent. Maar uiteindelijk zullen ze het beste met je voor hebben en kunnen zij je steunen en helpen met de keuze. Wanneer je ouders toch boos blijven en je niet willen helpen, ga dan naar iemand anders die je vertrouwt. Een vriend(in), zus of huisarts bijvoorbeeld.

Naast de aanstaande vader en je ouders is het ook belangrijk dat je ook alvast met je huisarts gaat praten. Vanaf je 16e heeft de huisarts zwijgplicht. Dit betekent dat je ouders niet via de huisarts te horen krijgen dat je zwanger bent. Je kunt alles bespreken wat je wilt en de huisarts zal je ook helpen bij de keuze die je moet maken.

Gezond leven voor de baby

Een gezonde leefstijl heeft effect op het verloop van jouw zwangerschap, maar ook op de baby zelf. Je hoeft niet voor twee te eten maar een goede kwaliteit van je voeding is nu extra belangrijk. Je zult bijvoorbeeld meer behoefte hebben aan eiwit, calcium en ijzer. Bovendien zou je minder zout moeten eten. Ieder glaasje alcohol dat je drinkt is schadelijk voor de baby. Ook roken heeft negatieve gevolgen. Als je goed voor je ongeboren kind wilt zorgen zal je dus moeten stoppen met roken, alcohol drinken en letten op je voeding.

Ook is het belangrijk dat je leert om goed met stressvolle situaties om te gaan. Stress kan namelijk de ontwikkeling van je baby verstoren. Bovendien is stress niet alleen schadelijk voor de baby maar ook voor jezelf. Probeer tijdens de zwangerschap te accepteren dat dingen niet altijd gaan zoals jij wilt. Vraag jezelf af of het zinvol is om je heel druk te maken. Is de stress op dat moment het waard om je kindje hiermee te belasten?

Door te sporten kan je veel zwangerschapsklachten voorkomen of verminderen. Ook is het makkelijker bevallen wanneer je veel beweegt en herstel je sneller nadat het kindje is geboren. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet te actief gaat sporten. Dit merk je vaak achteraf wanneer je last krijgt van buikpijn. Zorg er dus voor dat je luistert naar je lichaam.

Red ik het wel alleen?

Moeder zijn is de normaalste zaak van de wereld! De meeste jonge moeders redden het prima alleen. Maar zoals voor elke moeder, is het altijd fijn wanneer de vader van het kindje, je familie of je vrienden je kunnen helpen. Sommige jonge moeders hebben meer hulp nodig dan anderen. De meest voorkomende problemen zijn vaak studie, geld en wonen. Ook zal je minder vaak uit kunnen en minder tijd voor hobby’s hebben. Natuurlijk heeft jong moeder zijn ook leuke kanten. Je hebt namelijk een wondertje op de wereld gezet om voor te zorgen en van te houden. In het filmpje vertelt Joy over het leven als tienermoeder.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.