Vasten verklaard

Wat is vasten?

Vasten betekent dat je een bepaalde periode bewust weinig of zelfs helemaal niks eet. Er zijn verschillende redenen dat mensen vasten. Vaak heeft het met iemands geloof te maken en zit er een belangrijke feestdag aan vast, maar soms is er een andere reden.

Vasten in de Islam

Een van de meest bekende vormen van vasten is de ramadan. De ramadan ken je waarschijnlijk wel, misschien doe je er zelf ook aan mee. Tijdens de ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Dit houdt in dat ze op deze tijden niet mogen eten, drinken, roken en vrijen. Ook letten zij er extra op om niet te roddelen, ruzie te maken of te vloeken, want dat kan hun vasten ongeldig maken. Als moslims tijdens de ramadan per ongeluk iets eten of drinken, dan is hun vasten nog geldig en moeten zij verder vasten.

Niet alle moslims hoeven zich aan het vasten te houden. Zieken, zwangere vrouwen, vrouwen die ongesteld zijn, soldaten in oorlogstijd, jonge kinderen en reizigers hoeven niet te vasten tijdens de ramadan. Als het voor hen mogelijk is, moeten zij deze dagen wel inhalen.

Tijdens de ramadan is het de bedoeling om als moslim dichter bij Allah te komen. Het vasten versterkt het geloof. Moslims vasten ook om zich in te leven in de arme medemens die niks te eten heeft.

De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest. Tijdens het Suikerfeest vieren moslims met familie. Het Suikerfeest wordt op verschillende gevierd door verschillende Islamitische culturen.

Vasten in het Christendom

Ook het katholieke geloof kent een vastentijd. Misschien wist je het niet maar carnaval is het begin van het vasten voor katholieken. Katholieken vasten tussen carnaval en Pasen, deze periode wordt de tijd van bezinning genoemd. De periode begint op de woensdag na carnaval. Deze woensdag wordt Aswoensdag genoemd. Het vasten duurt 40 dagen en duurt dus tot Pasen.

Geestelijke en lichamelijke reiniging zijn redenen om te vasten voor katholieken. Dat betekend dat je alles wat je op dat moment dwars zit, mentaal en fysiek, los probeert te laten. Volgens het geloof kan je dan betere beslissingen maken en heb je weer meer aandacht voor God.

Andere redenen om te vasten

Er zijn ook andere redenen om te vasten. Sommige mensen vasten om gezondheidsredenen anderen om af te vallen.

Bij vasten voor gezondheidsredenen moet je denken aan mensen die geopereerd moeten worden of onder verdoving moeten. Wanneer iemand geopereerd moet worden en er is voedsel aanwezig in het lichaam dan kan dat voor problemen zorgen.

Vasten wordt ook gebruikt om af te vallen. Het blijkt dat dit bij sommige mensen erg helpt bij het afvallen en bij sommige juist niet. Of vasten helpt bij het afvallen ligt dus heel erg aan de persoon en de manier van vasten. Vasten om af te vallen kan gevaarlijke situaties opleveren. Je kan last krijgen van hartkloppingen, duizeligheid en zelfs flauwvallen. Wil je toch afvallen? Kijk dan hier naar onze tips die niet gevaarlijk zijn.

Foto 1: Guillaume Paumier

Foto 2: Hamed Saber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.