Zelfdoding

Verdrietig gezicht

Wat is zelfdoding?

Iedereen voelt zich wel eens somber. Liefdesproblemen, ruzie met familie/vrienden of problemen op school/werk zijn redenen om je somber te voelen. Gelukkig gaat dit bij de meeste mensen vanzelf weer over, maar soms hebben deze problemen dramatische gevolgen. Zelfdoding gebeurt wanneer iemand zich zo eenzaam en hopeloos voelt, dat hij of zij denkt er nooit meer uit te komen en een einde aan zijn of haar leven maakt.

Oorzaken

Denken aan zelfdoding komt vaak door een combinatie van problemen en negatieve gedachtes. Iemand die zelfmoord wil plegen voelt zich vaak down of depri. Deze gevoelens kunnen voortkomen uit te weinig zelfvertrouwen, een trauma, niet geaccepteerd worden, geen vrienden hebben, ruzie met vrienden of familie, pesten, problemen op school of verlies van een dierbare.

Zelfdoding door pesten

Gepest worden is een van de meest voorkomende redenen waarom jongeren het leven niet meer zien zitten. Ze voelen zich niet geaccepteerd, krijgen haatgevoelens naar zichzelf en het zelfvertrouwen daalt. Bij cyberpesten voelt het slachtoffer zich vernederd in het openbaar.

Een schreeuw om hulp

Meestal laten mensen die aan zelfdoding denken merken dat ze hiermee bezig zijn. Ze proberen via omwegen te laten weten dat ze zich eenzaam en machteloos voelen. Sommige signalen zijn duidelijker dan andere. Het is heel belangrijk dat de omgeving deze signalen oppakt en zijn best doet die persoon te helpen. Het helpt al enorm om iemand aan te spreken en te zeggen dat zijn of haar gedrag opvalt of te vragen hoe het met iemand gaat.

Wanneer iemand dingen gaat zeggen als ‘ ik maak er een eind aan’ of ‘ik wou dat ik dood was’ is het duidelijk dat er iets aan de hand is. Maar vaak zijn de signalen niet zo duidelijk. Hij verliest langzaam de verbinding met zijn omgeving. Hij is dan verward, gebruikt (steeds meer) alcohol of drugs, doet gevaarlijke dingen of trekt zich helemaal terug.

Deze signalen zijn geen schreeuw om aandacht, maar een schreeuw om hulp. Een boodschap om te laten weten dat het niet goed gaat met hem of haar.

Sip

Praten is belangrijk

Mensen die deze signalen afgeven vinden het vaak lastig om over hun rotgevoel te praten met anderen. Zelfs als die ander direct vraagt of er iets aan de hand is laten ze niet merken dat er iets is. Voor hen lijkt zelfdoding op dat moment de enige oplossing.

Praten over problemen is erg belangrijk. Praten met ouders, vrienden, familie, een vertrouwenspersoon of via internet. Een 'live' vertrouwenspersoon kan bijvoorbeeld de huisarts zijn. Via internet kan praten bijvoorbeeld bij www.113.nl. Daar is het mogelijk om iedere dag anoniem te chatten of te bellen (0900-0113) met een hulpverlener, je kan daar zelfs therapie volgen. Dit soort problemen zijn niet in je eentje op te lossen en daarom is het belangrijk voor mensen die niet lekker in hun vel zitten om te blijven praten met hun omgeving.

Ook als je de signalen herkent bij iemand uit je omgeving kun je bellen of chatten met www.113.nl. De hulpverleners daar geven goede tips over hoe je de situatie aan kunt pakken.

Uit de dip komen

Zoals hierboven staat is praten het allerbelangrijkste, maar er zijn ook andere dingen die helpen om uit een dip te komen.

Iemand die zijn tanden poetst, zijn haar wast en zichzelf mooi maakt voor de spiegel straalt uit dat hij zich goed voelt. Wanneer je er verzorgd uitziet en voelt, zal je merken dat je je een stuk beter voelt.

Denken aan hoe het was voordat de rotgevoelens er waren helpt enorm. Wat vond je toen leuk, waar werd je blij van? Stop met zaken die negatieve gevoelens opwekken. Stop bijvoorbeeld met je schuldig te voelen dat je niet kan stoppen met roken. Zeg tegen jezelf: “Ik rook en daarmee uit” of stop echt met roken. Luisteren naar positieve muziek werkt ook om iets minder somber te zijn. De neiging om alleen maar negatieve en donkere muziek te luisteren helpt niet.

Ook de omgeving van iemand die aan zelfdoding denkt kan helpen. Het is goed om diegene te stimuleren om dingen te ondernemen. Omdat die persoon vaak alleen maar in bed wil liggen vergeet hij of zij hoe het was voordat deze gevoelens er waren. Iemand meenemen om boodschappen te doen is bij wijze van spreken al genoeg. Onder de mensen vergeet hij misschien even zijn rotgevoel. Pas wel op dat je niet te veel gaat dwingen, dat kan ervoor zorgen dat die persoon het contact verbreekt.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.