Ketikoti

Ketikoti is een Surinaamse feestdag om de afschaffing van de slavernij te vieren. Er worden kleurrijke parades gehouden waarin veel Surinamers meelopen in feestelijke kleding. Maar ook in Nederland vieren we ketikoti. Wat houdt het precies in en waar komt het vandaan?

Vlag, Banner, Natie, Embleem, Land, Nationale

De oorsprong van Ketikoti

De slavernij in Suriname begon al in de 17e eeuw. De Engelsen hadden de macht en lieten Afrikaanse en Indiaanse slaven plantages aanleggen. In 1667 namen de Hollanders het land over en voor bijna twee eeuwen waren zij de baas over de Surinaamse slaven en plantages. Op 1 juli 1863 schafte Nederland (toen nog het Koninkrijk der Nederlanden) de slavernij af in zowel Suriname als op de Nederlandse Antillen. Nu vieren we deze bevrijding van de slaven jaarlijks tijdens Ketikoti.

Ketikoti in Suriname

Ketikoti betekent letterlijk 'Ketenen Gebroken', maar in Suriname heet deze dag officieel 'Dag der Vrijheden'. Dit is omdat het een feestdag is voor alle inwoners van Suriname en niet alleen voor afstammelingen van slaven. In tegenstelling tot Nederland is Ketikoti in Suriname wel een nationale feestdag. Een vast onderdeel van Ketikoti in Suriname is de Bigi Spikri (ook wel 'Grote Spiegel'): een parade in traditionele kledij. Ondanks het verdrietige verleden is Ketikoti namelijk een feestelijke dag met veel muziek, want er wordt immers de vrijheid gevierd!

Koti, Slavernij, Afschaffing, Geschiedenis, Schuld

Ketikoti in Nederland

In Nederland is Ketikoti geen officiële feestdag, ook al is niet iedereen het daarmee eens. Jaarlijks wordt de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden georganiseerd in Amsterdam en is er een Ketikoti-festival. Tijdens dit festival kan je genieten van traditioneel eten en drinken, lezingen, films, kunst én een Caribische markt. In 2020 zou burgemeester Halsema excuses bieden voor de rol die Amsterdam speelde in de slavenhandel, maar dat werd uitgesteld. Veel Surinamers en Antilianen vinden die excuses belangrijk omdat Ketikoti op die manier een feest voor iedereen kan worden.

Koti, Slavernij, Afschaffing, Geschiedenis, Schuld

Dorothy Blokland

Hieronder een monoloog van Dorothy Blokland. In 2015 heeft zij een bewerking gemaakt van de monoloog ‘De koningin van Paramaribo, een gevallen vrouw bestaat niet’ naar het boek van Surinaamse schrijver Clark Accord.

BLM

Vandaag de dag is er wereldwijd nog steeds sprake van racisme, ook in Nederland. Dit is te linken aan het slavernijverleden. Geen enkele vorm van racisme is oké. Als jij ooit te maken krijgt met racisme, wees dan niet bang om er wat van te zeggen. Durf op te komen voor jezelf of een ander.

Meer info

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.