Kunst.. maar dan anders!

Om kunst te bekijken moet je meestal naar het museum, dat geldt niet voor street art! In veel grote steden zijn street-art-artiesten actief. Humor en hun eigen mening zijn de belangrijkste ingrediënten waarmee zij de straten versieren.

Wat is streetart?

We hebben nu een aantal keren streetart genoemd. Maar wat is het verschil tussen streetart en grafitti? Streetart is een stroming binnen graffiti. Het verschil is dat het bij graffiti om de naam gaat, dus de maker. Bij streetart gaat het om de afbeeldingen. Je kan denken aan posters, stickers, grappige tekeningen etc. Dit wordt vaak gedaan op openbare plekken zoals treinen, viaducten en op muren van gebouwen zodat iedereen het kunstwerk kan zien. Dit is illegaal, het mag eigenlijk helemaal niet! Zodra je iemands eigendommen bekladt of vernielt heet dit vandalisme. Word je betrapt dan moet je zelf de reinigingskosten betalen en krijg je een proces-verbaal.

Bekende kunstenaars

Vanwege veel gedoe met de politie gebruiken de meeste kunstenaars een nickname. De bekendste kunstenaar is Banksy. Hij werkt anoniem en zorgt ervoor dat hij altijd snel verdwijnt als hij zijn kunst heeft gemaakt. Dit doet hij om onbekend te blijven. Zijn werk werd zo populair dat enkele dingen zelfs gestolen zijn. Ook is zijn werk in musea te vinden. Veel mensen zien graffiti en streetart als kunst. Dit is een voorbeeld van één van zijn kunstwerken!

Streetart als kunst

In Nederland is streetart steeds populairder aan het worden. Kijk maar naar de treinen en/of muren, die worden steeds vaker beklad. De meeste mensen zien het als kunst maar het blijft vandalisme. Om je toch een plekje te geven om je streetart te maken zijn er speciale plekken aangewezen waar het is toegestaan. Dit wordt dan heel duidelijk aangegeven met een bord. Er worden zelfs festivals georganiseerd voor streetart, zoals het Bigdraw festival.

Kan jij echt niet genoeg krijgen van streetart? Klik dan hier om meer te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.