Onderduiken voor je mening!

Het is een van de dingen die we het liefste doen: onze mening geven. Of anderen er nu om vragen of niet! Dit kan gaan over die nieuwe jas van je vriend of vriendin, over het laatste optreden van Justin Bieber waar hij voor de zoveelste keer te laat kwam of over die nieuwe regeling op school waar jij het écht niet mee eens bent! Vooral social media zijn de ideale manier om aan je vrienden te laten weten hoe jij ergens over denkt en daarmee uit te stralen wie jij bent en waar jij voor staat! Tegenwoordig mag dat allemaal, maar dit is lange tijd anders geweest…

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we in Nederland onze vrijheid. Dit is de datum waarop Nederland in de Tweede Wereldoorlog ‘bevrijd’ werd. Tijdens de oorlog was er geen vrijheid; geen vrijheid om te zijn wie je was of om te zeggen wat je ergens van vond. Geen vrijheid van meningsuiting. Als je ideeën had die ingingen tegen die van de Duitsers, die het op dat moment voor het zeggen hadden in Nederland, of als je een ander uiterlijk of een andere godsdienst had, zoals de Joden en de Roma's, werd je afgevoerd.

Media

Mensen probeerden op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen tijdens de oorlog. Maar kranten mochten in die tijd niet meer schrijven wat ze wilden en alles werd gecontroleerd. Ook mochten de bibliotheken geen anti-Duitse boeken meer uitgeven en werd een radio in huis verboden. Toneel, literatuur en kunst werden ook gezien als uitingen waarin je je mening kon verwerken. De bezetters hadden daarom een Kultuurkamer ingesteld, een soort club. Kunstenaars die geen lid werden, mochten niet meer publiceren, optreden of tentoonstellen. Als je wel lid was mocht je natuurlijk alleen maar laten zien of vertellen wat de Duitsers wilden.

Belang van je mening!

Al snel werden illegale kranten gedrukt waarin tegen de Duitsers ingegaan werd en werden stiekem brieven en boeken uitgewisseld. Zelfs met gevaar voor eigen leven, bleven mensen sterke behoefte houden om hun mening op papier te zetten. Dit laat wel zien hoe belangrijk het voor mensen is om je mening te geven! In 1983 werd vrijheid van meningsuiting in de grondwet opgenomen. Ieder mens moet zijn of haar mening kunnen geven zonder daarvoor gestraft te kunnen worden. Van dit recht maken we allemaal dan ook dagelijks gebruik! Kan jij je een wereld voorstellen waarin je niet zou mogen zeggen wat je van iets vindt?

Afbeelding vlag: Gastev

Afbeelding krant: NS Newsflash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.