Pasen

Het is de Goede Week, de week voor Pasen. Maar wat houdt Pasen ook al weer in? En waarom eten we met Pasen altijd eieren?

Wat is Pasen?

Pasen is een belangrijk christelijk feest in de lente. Christenen geloven dat Jezus voor hun zonden is gestorven. Met Pasen wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood. Pasen bestaat uit 2 dagen. Eerste Paasdag is altijd op een zondag. Om mensen wat extra vrije tijd te geven, is er ook een Tweede Paasdag.

De week voor Pasen heet de Goede Week, die begint op zondag met Palmpasen. Tijdens deze dag denken we terug aan Jezus die begroet werd met palmtakken in Jeruzalem. Na Palmpasen komt Witte donderdag. Jezus at toen samen met zijn leerlingen het laatste avondmaal. De volgende dag, Goede Vrijdag, stierf Jezus aan het kruis. Na drie dagen stond hij op uit de dood. Dit vieren christenen op Paaszondag.

Paaseieren & de paashaas

Paaseieren

Met Pasen eet bijna iedereen eieren. Maar waarom doen we dat eigenlijk? De winter is voorbij, de lente begint. Het ei staat symbool voor de lente en de vruchtbaarheid. Alles wordt weer groen. We eten niet alleen eieren, maar verstoppen ze ook. Deze traditie is heel lang geleden ontstaan. Er werden toen eieren op akkers begraven, omdat de mensen dachten dat de grond dan vruchtbaarder zou worden.

Paashaas

Er zijn verschillende verhalen over de Paashaas en waarom hij eieren brengt. Eén van deze verhalen gaat over de Duitse godin Ostara:

Paastradities

Paasvuur

Het paasvuur is een hele oude traditie in het oosten van Nederland. Op Eerste of Tweede Paasdag wordt een grote houtstapel in brand gestoken. De bekendste paasvuren staan in Holten, waar ieder jaar een wedstrijd wordt gehouden om het grootste paasvuur.

The Passion

Op Witte Donderdag, 3 dagen voor Pasen, The Passion gehouden. Elk jaar wordt het in een andere stad georganiseerd. Bekende Nederlanders spelen het paasverhaal na en zingen bekende nummers. Ondertussen draagt een groep mensen een groot verlicht kruis dat naar het podium wordt gebracht.

“Bedankt voor die bloemen”

Op Paaszondag vertelt de Paus in Italië een paasboodschap aan de mensen. Nederland zorgt voor de bloemen op deze paasviering. Na de paaszegen bedankt de Paus traditioneel de Nederlanders voor die bloemen.

Hemelvaart en Pinksteren

Na Pasen volgen nog twee christelijke feestdagen, namelijk Hemelvaart en Pinksteren. Volgens de Bijbel hadden de leerlingen van Jezus na Pasen nog 40 dagen samen met elkaar. Toen ging Jezus terug naar de hemel. Deze dag noemen we Hemelvaart. Tien dagen na Hemelvaart kwam de Geest van God naar de aarde om de mensen verder te leiden. Deze dag heet Pinksteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.