Pleegzorg

Als je niet meer bij je ouders kan wonen, om wat voor reden dan ook, dan kan je bij de pleegzorg terecht. Zij zoeken voor jou naar geschikte pleegouders waar je (tijdelijk) kan wonen. Hoe is het om pleegkind te zijn in Nederland?

Wanneer kun je een pleeggezin krijgen?

Je kunt bij pleegzorg terecht als je onder de 18 bent, maar een plaatsing kan nog doorlopen tot je 21 bent. Er zijn verschillende redenen om bij een pleeggezin te gaan wonen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er thuis weinig geld is. Daardoor zijn je ouders veel aan het werk en hebben ze weinig tijd over voor jou. Of het is thuis onveilig omdat je bijvoorbeeld wordt verwaarloosd. Ook als je ouders moeilijk voor je kunnen zorgen door een handicap, kan je bij pleegzorg terecht. Pleegzorg wordt niet zomaar ingezet. Meestal krijg jij of je ouders eerst thuis hulp. Werkt dat niet of niet voldoende, dan kan besloten worden dat je – tijdelijk – ergens anders gaat wonen.

Soorten pleegzorg

Niet iedere vorm van pleegzorg is hetzelfde. Wanneer en hoelang je bij een pleeggezin blijft is afhankelijk van jouw situatie én die van het gezin. Als jouw thuissituatie verbeterd, hoeft het niet nodig te zijn om voor een lange tijd in een pleeggezin te wonen. Ook hoef je niet voltijds bij een pleeggezin te wonen. Je kan bijvoorbeeld ook een aantal dagen in de week of maand naar een pleeggezin gaan om leuke dingen te doen.

Vrouw Kussende Wang Van Meisje Met Rode En Zwarte Polka Dot Top

Hoe word je pleegkind?

Misschien heb jij zelf wel een vervelende thuissituatie. Je kan er in dat geval over praten met je ouders of hulp zoeken op school. Ook kun je bellen met de kindertelefoon. Zij bieden een luisterend oor en denken met je mee.

Uiteindelijk kan een pleegzorgorganisatie een oplossing voor je zoeken. Zij kijken daarbij eerst of je wél thuis kan blijven wonen, of anders bij familie en vrienden. Pas als blijkt dat die hulp niet genoeg is, kijken ze of je bij pleegouders terecht kan. De pleegorganisatie verzamelt allerlei informatie over jou en de pleegouders en kijkt of er een klik is. Nadat alle partijen akkoord zijn gegaan en afspraken hebben gemaakt over het contact, mag je bij het pleeggezin intrekken.

via GIPHY

Leven in een woongroep

Als het thuis niet goed gaat, kan je in sommige gevallen ook bij een woongroep terecht. Je woont dan (deeltijds) samen met andere jongeren die ook niet meer thuis terecht kunnen. In een woongroep wordt je ondersteund door begeleiding. In de video hieronder zie je Angel van 15 die zelf vijf dagen in de week in een woongroep leeft.

Rechten als pleegkind

Alle jongeren in Nederland hebben rechten. Zoals het recht om naar school te gaan. Dit zijn de speciale rechten van pleegkinderen:

  • Het recht om te horen welke besluiten volwassenen, zoals hulpverleners, over je nemen.
  • Het recht op informatie over ouders en familie. Ook als er lange tijd geen contact is geweest.
  • Het recht op privacy. Pleegouders en hulpverleners mogen niet zomaar alles over een pleegkind aan iedereen vertellen. Ben je jonger dan 16 jaar, dan mogen hulpverleners informatie aan ouders doorgeven. Ben je ouder dan 16 jaar, dan mag dit alleen met jouw toestemming. Hulpverleners mogen wel zonder toestemming informatie delen met andere hulpverleners.
  • Het recht op contact met familie, zoals ouders, broers en zussen, opa’s en oma’s en andere familieleden. Heb je vroeger lange tijd bij andere pleegouders gewoond, dan heb je ook het recht op contact met deze pleegouders.
  • Het recht op dossierinzage, zoals hulpverleningsplannen en andere rapporten. Vanaf 12 jaar heb je het recht om alle dossiers die over jou zijn geschreven te lezen.
  • Het recht om je eigen mening te geven over wat je van de pleegzorg vindt en wat er volgens jou zou moeten gebeuren.
  • Het recht om een klacht in te dienen als je vindt dat hulpverleners, de gezinsvoogd of pleegouders jou niet goed behandelen.
  • Het recht op een vertrouwenspersoon. Hiervoor kun je terecht bij het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ). Heb je een vraag, probleem of klacht? En helpt erover praten met je pleegouders of hulpverlener niet? Neem dan contact op met het AKJ. Het AKJ is er ook voor ouders. De vertrouwenspersonen van het AKJ zijn onafhankelijk: ze werken niet bij een jeugdhulp- of pleegzorgorganisatie. (bron: Pleegzorg.nl)

Als jouw pleegzorg je geen goed gevoel geeft kan je hier ook over praten met familie, vrienden, je mentor of de pleegorganisatie. Zij kunnen helpen zoeken naar een nieuwe oplossing. Kijk maar eens naar het bijzondere voorbeeld in de video hieronder.

Meer info

Op ons forum praten jongeren over problemen met hun (pleeg)ouders. Kijk hier eens rond of deel zelf jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.