Problemen thuis: weglopen of weg van huis

Gaan studeren in een andere stad, nieuw werk waarvoor je veel moet reizen of gewoon meer ruimte voor jezelf en je vrienden zijn allemaal redenen om op jezelf te gaan wonen.

Maar waar kun je terecht als het thuis niet fijn of veilig is en je daarom al eerder uit huis moet? En wie kan je helpen bij alles wat je dan moet regelen?

Snel weg?

Als je echt niet meer thuis kunt blijven en snel een adres moet hebben waar je kunt slapen, kun je terecht op de website van Nachtopvang Nederland. Hier vind je een overzicht van alle plekken in Nederland waar een nachtopvang is.

Wonen

Het Leger des Heils heeft speciale woon-trainingsprojecten voor je als je geen huis of verblijfplaats hebt. Bij zo’n project wordt je geholpen om zelfstandig te wonen, emotioneel sterker te worden en ze helpen je bij het zoeken naar een studie of baan.

Hulp

Als je ergens mee zit is het fijn om daar over te kunnen praten. En dat er iemand naar je luistert.

Het JIP geeft informatie en advies over werk, school, drugs, geld, huisvesting, seks en vrije tijd.

JIP staat voor Jongeren Informatie Punt.

In veel plaatsen in Nederland vind je JIP's, soms in een bibliotheek, of in het buurthuis of op school.

Je kunt anoniem en gratis bij een JIP terecht met je vragen. Kijk hier waar het dichtstbijzijnde JIP bij jou in de buurt is! Ook bij jouw gemeente vind je mensen die naar je luisteren en die samen met jou naar een oplossing voor je problemen zoeken.

Geldzaken

Als je op jezelf woont, heb je natuurlijk geld nodig om eten, kleding en andere dingen te kopen. De website van regelhulp helpt je om bijvoorbeeld een bijstandsuitkering aan te vragen als je tussen de 16 en 25 jaar bent.

Om te weten hoeveel geld je eigenlijk precies kunt uitgeven, is het handig om een budgetplanner te doen of een begroting te maken. Op deze site vind je er een!

Jouw rechten

Vaak is de reden waarom je jong uit huis moet gaan niet leuk. Heb je hulp nodig om voor je rechten op te komen? Kinder- en Jongerenrechtswinkels in Nederland kunnen je helpen met het schrijven van een brief aan je werkgever, je ouders of de rechter, waardoor er meer rekening met jou wordt gehouden. Deze hulp is gratis en alles wat je vertelt blijft geheim.

Foto: Backpack inpakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.