Proefwerkweek

Het is bijna tijd voor de eerste proefwerkweek van het jaar. Heb je nog niks gedaan omdat dat vakantieritme er nog een beetje in zit? Of heb je een vliegende start gemaakt en ben je er al helemaal klaar voor?

Lekker SOGGEN!

SOGGEN? Wat is dat? SOG staat ook wel voor Studie Ontwijkend Gedrag. Voordat je kan beginnen met leren moet je namelijk eerst goed gegeten hebben. Dat is belangrijk voor je concentratie. Maar je kamer moet ook opgeruimd zijn, anders raak je afgeleid door al die rommel. Herken je dat? Daarnaast had je moeder je ook nog gevraagd om de afwas te doen.

Denk jij daarna ook van ‘Ik begin precies om 14.00 uur’, eerst even Facebook checken. Ondertussen bel je je oma ook nog even, want die heb je al een tijd niet gesproken. Vervolgens is het 14.34 en besluit je echt om 15.00 te beginnen met leren. Of denk je dan: ‘De dag is al bijna voorbij, nu beginnen heeft geen zin. Morgen weer een dag’?

Leren met je vrienden

Als je moet leren voor je proefwerk hoef je je niet op te sluiten op je kamer. Leren met je vrienden kan ook heel handig zijn. De woordenlijst voor Frans, Duits of Engels moet je natuurlijk herhalen totdat je het uit je hoofd kent. Maar je kan elkaar daarna wel overhoren. Ook bij een vak als wiskunde kun je aan elkaar uitleggen hoe je die moeilijke opgave moet doen. Zo leer je van elkaar en kun je elkaar tips geven hoe het nog beter kan.

Beloon jezelf

Leren voor je proefwerkweek hoeft niet alleen maar stom te zijn. Zo kun je met jezelf afspreken dat je na elk hoofdstuk dat je leert;

  • Vijf minuten op internet mag
  • Een stuk chocola verdient hebt
  • Of dat je die bak druiven leeg mag eten.

Ook kan je met vriend(inn)en afspreken dat je alleen ‘s avonds naar de film mag als je je aan je planning hebt gehouden. Zo heb je leuke dingen om naar uit te kijken en wil je dat hoofdstuk zo snel mogelijk af hebben. Wedden dat leren veel sneller gaat?

5 tips om die 10 te halen

  1. Zorg dat je genoeg slaapt, zodat je uitgerust kan gaan leren
  2. Weet je wat je moet leren voor welke toets? Schrijf dit op! Zo heb je de eerste stap in je planning al gemaakt
  3. Plan ook wanneer je gaat leren, hoelang je gaat leren en wat je in die tijd precies wil doen
  4. Sluit Hyves/Facebook/Twitter af zodat je niet afgeleid wordt. Oh en dat betekent dus ook je telefoon wegleggen.
  5. Neem op tijd pauze! Niemand kan de hele dag leren. Als je geen pauze neemt blijft de helft van wat je leert niet hangen. Tijdens je pauze kun je Facebook checken of je beste vriend(in) een berichtje sturen hoe stom je dat leren wel niet vindt.

Wil je nog meer tips? Kijk dan dit filmpje van Laura!

Het kan ook zo zijn dat je moeite hebt met leren. Zit je bijvoorbeeld niet lekker in je vel waardoor je je niet kan concentreren? Kijk dan eens hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.