Puberteit: wat gebeurt er met mijn lichaam?

De puberteit is een periode in je leven waarin vooral je lichaam grote veranderingen doormaakt. Je lichaam wordt volwassen. De leeftijd waarop je begint te puberen verschilt voor iedereen. Meisjes beginnen vaak eerder dan jongens. Meestal duurt de puberteit van je tiende tot je zestiende. Maar het kan ook eerder beginnen en langer duren.

Wat gebeurt er dan precies met je lichaam als je in de puberteit komt? Kijk het filmpje hier boven.

Veranderingen voor jongens

Jongens krijgen de baard in hun keel tijdens de puberteit. Meestal krijg je dit als je tussen de 11 en 14 jaar bent. Als je de baard in de keel krijgt, dan groeit het strottenhoofd in je keel. Hierdoor krijg je een lagere stem. Dit kan soms heel veel verschillen van hoe je stem voor de puberteit klonk. Als je de baard in de keel krijgt, kan je stem vaker overslaan. Ook wordt de adamsappel groter. Bij de één is dit beter te zien dan bij de ander.

Jongens kunnen hier meer info vinden over hun lichaam.

Veranderingen voor meisjes

In de puberteit worden meisjes voor het eerst ongesteld. Dit betekent dat je vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Ongeveer 95% van de meisjes wordt voor het eerst ongesteld als ze tussen de 11 en 15 jaar zijn. De menstruatie is na de eerste keer niet meteen regelmatig. Het kan een tijdje duren voordat je een tweede keer ongesteld wordt, dat is heel normaal. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij ongesteldheid?

Meiden kunnen hier meer info vinden over hun lichaam.

Puistjes

In de puberteit wordt je huid een stuk actiever. Je talgkliertjes werken heel hard en kunnen daardoor eerdder verstopt raken. Dat betekent sneller puistjes… Meisjes en jongens kunnen allebei veel last krijgen van puistjes. Dit gaat gelukkig vaak na de puberteit weer over. Er bestaan veel verschillende middelen tegen puistjes. Maar werken ze ook?

Als je heel erg last hebt van puistjes of zelfs acne, dan kun je naar de huisarts gaan. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar een dermatoloog, dit is een huidarts.

Haargroei

Je haar gaat ook als een speer in de puberteit. Ook groeit er ineens haar op andere plekken dan op je hoofd. Voor jongens kan dit betekenen dat je je meer man gaat voelen. Je krijgt meer haargroei op de benen, armen, oksels, borst, je gezicht en de schaamstreek. Jongens ontwikkelen over het algemeen meer haargroei dan meisjes. Heb jij al baardgroei? Kijk dan dit filmpje over hoe je je moet scheren:

Leren scheren from Kuseema on Vimeo.

Bij meisjes begint de haargroei vaak al rond je 10e. Je krijgt haar onder je oksels, op je benen en schaamstreek en soms ook op je armen. Je kunt deze haren scheren, maar dit hoeft natuurlijk helemaal niet. Wil jij je op een gegeven moment toch gaan scheren kijk dan dit filmpje:

De puberteit is al met al een spannende en verrassende periode, waarbij de hormonen volop door je lichaam gieren. Gelukkig maakt iedereen dit mee en kan je met vragen meestal wel terecht bij familie of vrienden. Ook zijn er op het internet websites met veel informatie hierover zoals sense.info

Wil je weten hoe andere jongeren de puberteit ervaren? Praat er dan over op het forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.