Streamen: wat mag wel of niet?

Streamen

Streamen is een technische manier om films en series op je laptop te krijgen. De film of serie wordt kort opgeslagen op je werkgeheugen en daarna weer verwijderd. Een deeltje van de film heeft even op je computer gestaan en wordt tijdens het kijken gedeeld met andere kijkers van de film. Streamen zegt niks over of wat je kijkt legaal is. Dit ligt aan de bron waaruit je streamt.

Wat is een illegale bron?

Een illegale bron is een website of programma dat bestanden verspreidt zonder toestemming van de maker van deze bestanden. Als je van zo’n site downloadt krijgt de maker dus geen beloning/geld voor het werk. Artiesten moeten leven van de verkoop van hun producten zoals films, series en muziek. En zeg nou zelf, je zou toch ook niet willen dat jouw werk wordt verspreid zonder toestemming. Wat vinden mensen op straat hiervan?

Kan je een boete krijgen?

Je kunt in Nederland een boete te krijgen voor illegaal downloaden. Alleen heeft tot nu toe niemand in Nederland een boete gekregen. Stichting Brein beschermt auteursrechten en probeert illegaal downloaden tegen te gaan. Tot nu toe kijkt Stichting Brein niet naar individuele downloaders maar naar mensen die veel illegaal gedownloade producten verkopen aan anderen. Toch blijft het opletten, want filmmakers in het buitenland hebben aangegeven wel achter individuele downloaders aan te gaan.

Mocht je toch gepakt worden dan moet je een schadevergoeding betalen. In Nederland is dat de prijs van het album of de film plus de kosten voor een advocaat. De kosten voor een advocaat kunnen oplopen tot wel achtduizend euro!

Deze jongen kreeg een boete voor het kijken van een serie via Popcorn Time (een illegale bron) in Duitsland:

Wat mag wel?

Gelukkig zijn er genoeg legale manieren waarop je films, series of muziek kunt kijken of luisteren. Bekende streamingdiensten zoals Netflix, Spotify, iTunes en Youtube betalen de artiesten wel een vergoeding. Ook Videoland, Moviemax en Pathé bieden films en series aan. Wie bij deze diensten downloadt of streamt, doet dat dus uit legale bron.

De kans bestaat dat je in Nederland gepakt wordt voor illegaal downloaden met een boete tot gevolg. Ook doe je de artiest te kort. Let daarom dus goed op wat je downloadt en via welke aanbieder je films of series streamt. Over het algemeen geldt dat als je er voor moet betalen dat het legaal is, terwijl als het gratis dan is het illegaal. Voor legale bronnen om te downloaden of streamen klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.