Slechte gewoontes en goede voornemens

Huiswerk uitstellen, ontbijt overslaan, nagelbijten, snoepen. Inderdaad de slechte gewoontes. We hebben ze allemaal, maar bij iedereen is het iets anders. Om slechte gewoontes tegen te gaan bedenken we goede voornemens. Wat zijn die van jou?

De slechtste gewoontes

Dit zijn een paar van de meest voorkomende slechte gewoontes onder jongeren.

  • SOG

Studie Ontwijkend Gedrag. We kennen het allemaal. Je kunt vast genoeg dingen verzinnen die leuker zijn dan studeren. Dingen die je normaal heel stom vindt, zijn tijdens jouw toetsweek ineens top vermaak! Je kamer schoonmaken, je kledingkast sorteren en je moeder helpen met was vouwen. Het hele huis is weer spik en span. Als je maar niet hoeft te leren, toch?

  • Eten

Het is goed om met eten bezig te zijn. Maar alles waar ‘te’ voor staat is nooit goed. Honger jezelf niet uit maar prop jezelf ook niet vol. Het is beide niet gezond voor je lichaam. Bedenk wel dat iedereen anders gebouwd is. Accepteer jezelf zoals je bent! Want als jij goed in je vel zit, komt het met jouw lichaam vanzelf wel goed.

  • Bewegen

Daarbij kom je al snel bij het volgende punt: weinig beweging. Kom van de bank af en ga eens lekker naar buiten! Ben je niet zo van het sporten? Ga wandelen met de hond (van de buurman) of stap op de fiets. Zo zie je ook nog eens wat van de omgeving.

  • Geld

Wat doe jij met jouw geld? Wil je mooie kleren of liever op vakantie met je vrienden? Het draait allemaal om keuzes maken. Houd bij waar je geld naartoe gaat en open een spaarrekening voor grote uitgaven.

  • Roken en alcohol

Uitgaan met je vrienden is natuurlijk supergezellig. Af en toe een drankje kan best, maar het is wel zo fijn als je de volgende dag opstaat en geen kater hebt.

Weg met die slechte gewoontes!

Hoe kun je slechte gewoontes veranderen? Dit is een aantal stappen om je slechte gewoontes om te toveren tot goede gewoontes.

  • Weet je zeker dat je wilt stoppen?

Het is belangrijk dat je helemaal achter jouw keuze staat. Doe het voor jezelf, niet voor iemand anders. Als je het echt wilt, gaat het je lukken.

  • Maak een lijstje met pluspunten.

Het helpt om een lijstje te maken. Hoe ziet jouw leven eruit zonder die slechte gewoonte? Bekijk het lijstje als je het moeilijk hebt. Zo word je er steeds weer aan herinnerd.

  • Vervanging

Vervang een slechte gewoonte door iets positiefs. Rook je? Vervang de sigaret met een gezond tussendoortje.

  • Zoek een buddy

Vind je het lastig om je aan jouw goede voornemen te houden? Denk je dat je het niet alleen kan? Vraag een vriend of vriendin of hij/zij mee gaat sporten. Of stop samen met roken!

  • Beloning

Vaak helpt het als je jezelf een beloning geeft. Dat kan van alles zijn! Moet je rijtjes leren voor je proefwerk? Geef jezelf na elk rijtje een snoepje (of iets anders wat jij lekker vindt). Of pak het groter aan: heb je goede cijfers gehaald tijdens jouw proefwerkweek? Trakteer jezelf op die leuke tas die je al zo lang wilde hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.