Vrijwilligerswerk in het buitenland

Vrijwilligerswerk doe je om anderen te helpen, maar ook voor jezelf. Je doet ervaring op, je leert ervan en het is goed voor je CV!

Waarom vrijwilligerswerk in het buitenland?

Je kunt om verschillende redenen vrijwilligerswerk doen. Het kan zijn dat je graag anderen wilt helpen, of dat je ervaring op wilt doen in dat werk. Je wilt misschien gewoon leuk en nuttig bezig zijn en je dag goed besteden, of je zoekt invulling voor een tussenjaar. Als jij weet welke kwaliteiten je hebt en waar jouw valkuilen liggen, dan weet je ook beter welke studie bij je past.

Hand met vlaggen ingetekend

Je wordt niet betaald, maar dat wil niet zeggen dat je er niks voor terug krijgt! Je zult jezelf op allerlei vlakken ontzettend ontwikkelen. Vrijwel iedereen komt zelfstandiger, creatiever en meer openminded terug van een buitenlandse ervaring! Ook zal je Engels (of een andere taal) ontzettend verbeteren. Het getuigt van lef en staat daarom mooi op je CV.

Vrijwilligerswerk in het buitenland is een mooie manier om jezelf én de wereld te ontdekken. En verder is het natuurlijk mooi dat je iets goeds kunt doen. Je helpt kwetsbare mensen of je helpt de natuur.

Wat doe je bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten, in binnen én buitenland.

Groep jonge vrijwilligers

Maar wat sluit nou aan bij jouw kwaliteiten en interesses? Kun je goed luisteren naar mensen? Heb je groene vingers? Vind je het tof om artikelen te schrijven? Ben je sportief?

Om jou te inspireren hebben we in dit thema een aantal websites op een rij gezet. Maar je kunt natuurlijk ook zelf even rondstruinen op internet. Er is genoeg te vinden!

Dit zijn een paar van de mogelijkheden die er zijn:

  • Een festival helpen organiseren
  • In een guesthouse werken waarvan de opbrengst voor een school is
  • Engelse les geven
  • Werken met mensen met een handicap
  • Meelopen in een ziekenhuis
  • Helpen bij een project voor straatkinderen
  • Schildpadden helpen uitbroeden en uitzetten in de natuur
  • Voetbaltraining geven
  • etc etc

De keerzijde van vrijwilligerswerk

Helaas zit er soms ook een keerzijde aan vrijwilligerswerk in het buitenland. In veel landen is vrijwilligerswerk namelijk een manier geworden om geld te verdienen. Je moet vooral oppassen met vrijwilligerswerk in weeshuizen. De kinderen kunnen zich erg aan jou gaan hechten, maar na een half jaar ofzo ben jij weer weg! Dat kan soms best traumatisch zijn. En belangrijk: veel kinderen zijn geen wees. Ze hebben één of meerdere ouders of familieleden.

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ontmoedigt daarom vrijwilligerswerk in weeshuizen. Lees meer op stopweeshuistoerisme.nl.

Verantwoord vrijwilligerswerk

Om misbruik van jouw goede bedoelingen te voorkomen is het belangrijk een organisatie te kiezen die daadwerkelijk iets wil betekenen voor een kwetsbare doelgroep of de natuur. Pas op met grote commerciële organisaties. Zij houden vaak onvoldoende rekening met de cultuur en de behoeften van de lokale bevolking.

Een aantal mogelijkheden

Foto's:

Stichting Think Volunteer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.