Veganisme

Weet jij wat seitan is? Of tofu? Dit staat op het menu van vegans. Vegans eten namelijk geen dierlijke producten. Maar waarom is dat? En wat zijn daarvan de voordelen?

Wat is veganistisch eten?

Een veganist eet geen producten die van dieren afkomstig zijn. Vegetariërs eten geen vlees, maar veganisten eten ook geen eieren, yoghurt of honing. Sommige vegans kopen ook geen spullen van dierlijk materiaal, zoals een wollen trui of leren laarzen.

Waarom veganistisch eten?Koeien

Er zijn verschillende redenen om veganistisch te eten. Veganisme is een levensstijl zonder dierenleed en draagt niet bij aan de bio-industrie.

Zeventig procent van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor veeteelt. Hierop verbouwen we veevoer. Voor dit doel wordt veel tropisch regenwoud gekapt en afgebrand. Als we onze landbouwgrond direct voor voedselproductie gebruiken, dan hebben we meer voedsel en hoeven er geen regenwouden te worden gekapt. Daarnaast draagt de veehouderij bij aan de uitstoot van broeikasgassen.

Niet alleen voor de dieren en het milieu is het beter om dierlijke producten uit je menu te schrappen. Veganistisch eten is ook erg gezond. Veganistisch eten verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas.

Waarom zou je niet veganistisch eten?

Veganistisch eten is lastig. In de meeste dingen die je in de supermarkt koopt zitten dierlijke producten. Zo zit er in chips gelatine; bevat cruesli honing en zit er melk in chocoladepasta. Als veganist eet je deze producten niet en moet je op zoek naar iets anders.

bonen

Het is ook moeilijker om genoeg gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. In dierlijke producten zitten veel eiwitten. Een mens is een omnivoor, oftewel een alleseter. Ons gebit, maag en spijsverteringssysteem zijn ervoor gemaakt om planten én vlees te eten.

Vegans moeten deze voedingsstoffen op een andere manier binnen krijgt. Dit kan door het slikken van voedingssupplementen of door heel gevarieerd te eten.

Wat eet je als veganist?

Gevarieerd eten is gezond, maar als veganist is dit nog belangrijker. Je eet alleen plantaardig voedsel en dit bevat minder energie dan dierlijk voedsel. Daarom eten veel vegans peulvruchten (zoals linzen of kikkererwten) omdat deze veel eiwit bevatten. Zuivel wordt vervangen door soja-, amandel-, hazelnoten- of rijstmelk. Veel veganvloggers laten zien wat ze dagelijks eten. Kijk eens naar the vegan student.

Op internet is veel informatie te vinden over veganisme. Op deze wiki-pagina kan je vinden of een product veganistisch is of niet. Zo weet je welk pannenkoekmeel, welke mayonaise en welke koekjes je mag eten. Ook is er een vegan keurmerk.

Recepten:

Veganistisch koken hoeft niet moeilijk te zijn. Op veganchallenge.nl of veganisme.org vind je allerlei lekkere recepten. Zo kan je makkelijk een Vegan-appeltaart maken of een lekkere lasagne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.