Sollicitatiegesprek, help!

Solliciteren is super spannend. Je hebt je sollicitatiebrief geschreven en je krijgt een bericht dat je op gesprek mag komen. Maar wat kun je nu wel over jezelf te vertellen en wat niet? Welke kleding trek je aan en hoe wil jij overkomen? We hebben wat tips voor je verzameld zodat je goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek gaat.

Leer het bedrijf beter kennen

Je hebt gesolliciteerd bij het bedrijf waar je graag wil werken of stagelopen. De mensen van het bedrijf willen natuurlijk iemand hebben die iets kan toevoegen aan het bedrijf en zoeken iemand die graag voor hen wil werken. Het is slim om van tevoren goed uit te zoeken bij wat voor bedrijf je solliciteert. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hun website goed te bekijken.

Er zijn verschillende die vragen die bij bijna elk sollicitatiegesprek gesteld worden. Welke zijn dit en hoe kun je je hierop voorbereiden?

Wees beleefd

Natuurlijk is beleefd zijn één van de belangrijkste dingen tijdens een sollicitatie. Geef de werkgever bij binnenkomst een hand en spreek de persoon netjes met “u” aan. Stel je netjes op en kijk geïnteresseerd tijdens het gesprek. Natuurlijk hoef jij je niet overdreven netjes te gedragen maar je wilt natuurlijk wel een goede indruk achterlaten! Dus zet je mobiel uit, doe kauwgom uit je mond en kijk van tevoren even in de spiegel of er niks tussen je tanden zit.

Dylan Haegens demonstreert 10 dingen die je níet moet doen tijdens een sollicitatie:

Kleding

Wat trek je aan tijdens een sollicitatie?

Stel vragen

Je hebt je als het goed is al een beetje verdiept in het bedrijf waar je wilt gaan werken. Maar wat als je eenmaal bent aangenomen? Wat zijn de taken die je mag uitvoeren? Hoe ziet een dag bij het bedrijf eruit? Stel deze vragen tijdens het gesprek! Zo kom je geïnteresseerd over en weet je zelf meteen of je het baantje leuk vindt.

Wat zijn goede vragen die je kunt stellen?

Wees jezelf

Het allerbelangrijkste wat je tijdens een sollicitatiegesprek moet doen is jezelf zijn! Vertel geen dingen die niet waar zijn of die je niet meent. Vertel eerlijk wat je leuk vindt om te doen in je vrije tijd en wat je hobby´s zijn. Je hoeft niet meteen alles over jezelf te vertellen. Verhalen dat je weleens dronken bent in het weekend of altijd van alles kwijtraakt zijn niet erg maar niet nodig om te vertellen tijdens een sollicitatie.

Social media

Wat als het bedrijf waar jij solliciteert, al van alles over jou weet?

Check dus altijd je social media kanalen voordat je solliciteert. Zet die rare foto’s of berichtjes dus van tevoren even op privé.

Weet jij wat er allemaal over jou te vinden is op het internet? Lees het hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.