Terrorist of vrijheidsstrijder?

Na de aanslagen in Brussel is het nog actueler geworden: er zijn mensen die niet blij worden van democratie en de vrijheid die in Europa zo belangrijk is. In dit thema leggen we idealen, orthodoxie, radicalisme, extremisme en terrorisme naast elkaar. Wat is het?

In het nieuws

Je kunt er niet meer omheen in het nieuws: IS laat van zich horen in onze omgeving. Zij hebben een ideaal, namelijk dat hun religie door iedereen op de wereld moet worden aanbeden. Geweld gebruiken om je ideaal op te leggen aan anderen heeft een andere naam. Wat voor de een idealen zijn, zijn voor de ander extremistische acties. Hoe zit het eigenlijk? Extremisme, terrorisme en radicalisering zijn allemaal termen die je steeds hoort, maar wat is nu het verschil?

Orthodoxie

Orthodoxie betekent dat mensen geloven in een bepaalde visie, die zij als de echte waarheid zien. Dit kan zijn: geloof, opvattingen van een leider of land enzovoort. Omdat zij de waarheid zien als de absolute waarheid, zijn ze erg trouw aan hun leider of ideeën. Orthodoxe mensen willen hun visie wel overbrengen naar de wereld, maar gebruiken hier geen geweld voor.

Radicalisering

Bij radicalisering gaat het erom dat sommige mensen een idee hebben van hoe de samenleving eruit moet zien. Dit idee is tegengesteld aan hoe andere mensen hun samenleving zien. Door het uiten van hun ideeën kan het voorkomen dat ze andere mensen bang maken. Ze vinden namelijk dat hun mening altijd geldt en dat je die altijd mag verkondigen, zelfs als die ingaat tegen de algemene normen en waarden van een bepaalde samenleving. Denk bijvoorbeeld aan de ideeën van Geert Wilders of de idealen die IS nastreeft.

Extremisme

Extremisme is een overtuiging waarbij je gelooft in het uiterste. Mensen die heel extreem denken zullen zich niet snel zo noemen, deze term wordt meestal opgeplakt door andere mensen. Er wordt gesproken van extremisme wanneer er geweld gebruikt mag worden om ingrijpende veranderingen in de samenleving door te voeren. Het hoeft niet altijd zo ver te gaan, ook het idee dat je bereid bent om geweld te gebruiken is al een vorm van extremisme.

Terrorisme

Terrorisme is het plegen van gewelddadige acties om paniek en angst te zaaien onder de bevolking om zo een bepaald doel na te streven en te bereiken. De mensen die terroristische aanslagen plegen worden terroristen genoemd. Het doel van terrorisme is bijvoorbeeld het verstoren van de manier van regeren door de regering of het verjagen van een bepaalde groep uit een woongebied. Terroristen zijn vaak in kleine groepen of in hun eentje. Ook bereiden ze de acties die ze gaan doen goed voor en kiezen ze bewust doelwitten uit waar de hele wereld over zal praten. Voor terroristen is het belangrijk dat ze aandacht trekken met hun aanslagen.

Voorbeelden in Nederland

Ook in Nederland wonen mensen met radicale ideeën. Hier mogen de meeste mensen hun mening laten horen. Wij hebben vrijheid van meningsuiting. Maar de vrijheid van de een eindigt waar die van de ander begint. Je mag dus niet zomaar iemand neerschieten omdat jouw mening is dat dat goed is.

IS heeft ook aanhangers in Nederland. Er zijn een aantal Nederlanders vertrokken naar Syrië, waar deze beweging actief is. Ze gaan daar strijden voor hun idealen. Anderen willen juist hier in Nederland aanslagen plegen. Er wordt dan ook erg veel onderzoek gedaan naar mogelijke terroristen om deze aanslagen te voorkomen. Hierdoor is de situatie misschien wel meer gespannen dan ooit.

Andere soorten aanhangers

Naast IS aanhangers heb je natuurlijk ook nog andere soorten radicaal denkende mensen in ons land. Denk maar eens aan de neonazi’s. Dit zijn mensen die nog steeds de ideeën van Hitler in de Tweede Wereldoorlog verheerlijken. Ook heb je genoeg orthodoxe bewegingen in Nederland. Denk bijvoorbeeld eens aan de streng gelovige christenen die hun geloof als absolute waarheid zien en andere ook proberen te overtuigen van hun geloof.

Verschillende overtuigingen komen soms op kleine schaal maar ook op grote schaal voor. Iedere persoon kijkt er weer anders tegenaan en gaat er ook anders mee om. Per definitie zijn deze overtuigingen ook niet slecht, als het maar bij ideeën blijft natuurlijk. Sommige organisaties gaan erg ver in hun idealen, waar andere burgers dan de dupe van worden. En daar zal de hele wereld voor moeten blijven waken.

Bron foto: demonstratie

Bron foto: demonstratie2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.